Vučević: Vojska Srbije nikada nije ušla na KiM, saradnja sa KFOR-om odlična

Tanjug
Vučević: Vojska Srbije nikada nije ušla na KiM, saradnja sa KFOR-om odlična

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Vojska Srbije (VS) nikada nije ušla na teritoriju KiM i da će to učiniti, ukoliko dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta VS i ispuniti sve svoje zadatke efikasno i uspješno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obaviješten KFOR.

Na konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milanom Mojsilovićom u Domu VS, Vučević je rekao da Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, a da će u budućnosti činiti sve da se takva odluka ne donese.

Ministar je podsjetio javnost da su Srbija i njeno državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito od dolaska na vlast premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija, upozoravali međunarodnu i domaću javnost na kontinuirani pritisak i progon srpskog naroda na KiM.

Vučević je istakao da Srbija smatra da KFOR treba da ima što značajniju ulogu na KiM, a posebno tamo gdje žive Srbi.

- Tome se nikada nismo protivili kao ni Srbi na KiM. Vojska Srbije smatra da treba obezbediti veću prisustvo KFOR-a i to bi donelo veću sigurnost našeg naroda na KiM. Saradnja Vojske Srbije sa KFOR je dobra i kontinuirana u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova i gotovo svakodnevna. Sarađujemo na svim nivoima od načelnika Generalštaba do komisije za implementaciju vojnotehničkog sporazuma - poručio je ministar.

Dodao je da su jedno političke razlike između Srbije i zemalja koje čine KFOR, a drugo odlična saradnja koji imaju.

-KFOR sve ove godine nije prešao na teritoriju Srbije, niti je to Srbija prešla na teritoriju KiM poštujući i primenjujući Rezoluciju 1244 i Vojno - tehnički sporazum nikada i VS nikada nije ni na koji način pogazila te dokumente i akte. U skladu sa navedenim, vodi se kontinuirana kampanja protiv VS odnosno njenih pokreta i razmeštaja na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neosnovanim. Zato je važno da nastavimo politički dijalog, da se poštuju i Rezolucija 1244, vojno - tehnički sporazum iz Kumanova kao i da se implementira sve ono što je postignuto kroz prethodne sporazume u dijalogu, a sve kako bi izbegli eskalaciju i konflikte koji nisu u interesu naše otadžbine - zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana