Врањеш: Нити сам донио, нити сам уручио протесну ноту БиХ Србији

Танјуг
Врањеш: Нити сам донио, нити сам уручио протесну ноту БиХ Србији

БЕОГРАД - Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је данас да нити је донио нити је уручио протестну ноту Србији поводом Свесрпског сабора.

Врањеш је послије разговора са министром спољних послова Србије Марком Ђурићем рекао да је желио да појасни новинарима један неуспјешан покушај министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да уручи протестну ноту.

- Ту ноту нити сам донио нити сам уручио Србији. Они су то покушали преко мене, али разлог зашто нисам, није само везан због мојих политичних ставова, већ из процедуралних разлога. Министар спољних послова БиХ нема право да креира спољнополитичке акције нити спољну политику БиХ.

То је у надлежности Предсједништва БиХ - рекао је Врањеш. Он је додао да је дошао да се захвали Србији на досљедном односу према Дејтонском мировном споразуму онако како је написан и потписан, и на досљедности Србије када је ријеч о односима у БиХ.

- То је јако важно јер данас живимо у времену у коме се много ствари тумачи и интерпретира, а најмање се чита како пише - рекао је Врањеш.

Врањеш је прецизирао да Конаковић нема право да креира било какву протестну ноту нити да шаље, додајући да то није његова ствар, као и да је то покушао лично да уради, а да на то законски нема право.

- Ја сам желио да објасним министру Ђурићу да је то његов (Конаковићев) покушај перформанса. Сигурно сте упознати да у јавности у БиХ тренутно Конаковић трпи велики број удараца због оптужби да је сарађивао са једним нарко-картелом и постоје тренутне истраге и онда он тражи начин како да скрене пажњу јавности у БиХ са тих озбиљних оптужби које му стоје за вратом тако да добије под наводницима позитивне поене, а у Сарајеву је то увијек напад на Србију - рекао је Врањеш.

На питање који је став БиХ поводом Свесрпског сабора, Врањеш је казао да БиХ нема став јер се став БиХ формулише када три члана Предсједништва донесу некакву одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана