Vranješ: Niti sam donio, niti sam uručio protesnu notu BiH Srbiji

Tanjug
Vranješ: Niti sam donio, niti sam uručio protesnu notu BiH Srbiji

BEOGRAD - Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da niti je donio niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom Svesrpskog sabora.

Vranješ je poslije razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je želio da pojasni novinarima jedan neuspješan pokušaj ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da uruči protestnu notu.

- Tu notu niti sam donio niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga. Ministar spoljnih poslova BiH nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH.

To je u nadležnosti Predsjedništva BiH - rekao je Vranješ. On je dodao da je došao da se zahvali Srbiji na dosljednom odnosu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu onako kako je napisan i potpisan, i na dosljednosti Srbije kada je riječ o odnosima u BiH.

- To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kome se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše - rekao je Vranješ.

Vranješ je precizirao da Konaković nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu niti da šalje, dodajući da to nije njegova stvar, kao i da je to pokušao lično da uradi, a da na to zakonski nema pravo.

- Ja sam želio da objasnim ministru Đuriću da je to njegov (Konakovićev) pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa jednim narko-kartelom i postoje trenutne istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije pod navodnicima pozitivne poene, a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju - rekao je Vranješ.

Na pitanje koji je stav BiH povodom Svesrpskog sabora, Vranješ je kazao da BiH nema stav jer se stav BiH formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu nekakvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana