Враћа се обавезно служење војног рока у Србији?

Агенције
Враћа се обавезно служење војног рока у Србији?

БЕОГРАД - Због одлуке да буде војно неутрална земља Србија ће морати размотрити могућност враћања обавезног служења војног рока.

Набавка руске војне опреме дио је концепта војне неутралности Србије, оцијенио је дипломата и стручњак за међународне односе и спољну политику Срећко Ђукић.

- Ако Србија спроводи политику војне неутралности, одбрамбена средства или средства одвраћања су јој потребна у остваривању те концепције - рекао је Ђукић.

Он указује да је Србија посебно заинтересована за куповину средства ПВО, тачније куповину “панцира С-1”, који је, подсјећа, био у Србији на недавној показној вјежби заједно са руским противваздушним системом С-400.

Међутим, аналитичари не искључују ни могућност поновног увођења војне обавезе. Према ријечима генерала у пензији Божидара Форце, могуће је поновно увођење војног рока.

- Раније нико није хтео да иде у војску. Када је војска постала професионална, она је у почетку била извор зараде младим генерацијама, јер није било посла. Сада посла има и сви одлазе. У том смислу, професионална војска није више атрактивна за младе и зато треба очекивати увођење војне обавезе - наводи он.

За генерала у пензији и директора Евроазијског безбједносног форума Митра Ковача наставак реформе, као прво, незамислив је без додатног улагања у поједине системе наоружања, прије свега стратегијских система противваздухопловне одбране, као што је систем С-400.

Набавка таквих система потребна је, према Ковачевом мишљењу, уколико Србија жели да остане безбједна.

За Ковача поновно увођење војног рока централно је питање са којим ће Србија морати да се позабави.

Ради се о, како је рекао, о стратегијској одлуци која ће се морати донијети уколико се жели очувати војна неутралност, а поготово јер постојећа професионална војска не гарантује безбједност државе.

- Морамо признати да имамо стару војску. Реч је о кадровима који су војни рок служили давно. Нема ни једне озбиљне државе која је прогласила војну неутралност, а да нема служење војног рока - истиче он.

 

Сарадња са Русијом

Постоји план да Србија и Русија заједно производе оружје, укључујући и сложеније борбене системе, изјавио је амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански додајући како руски предсједник још није открио о чему је ријеч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана