Vraća se obavezno služenje vojnog roka u Srbiji?

Agencije
Vraća se obavezno služenje vojnog roka u Srbiji?

BEOGRAD - Zbog odluke da bude vojno neutralna zemlja Srbija će morati razmotriti mogućnost vraćanja obaveznog služenja vojnog roka.

Nabavka ruske vojne opreme dio je koncepta vojne neutralnosti Srbije, ocijenio je diplomata i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić.

- Ako Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, odbrambena sredstva ili sredstva odvraćanja su joj potrebna u ostvarivanju te koncepcije - rekao je Đukić.

On ukazuje da je Srbija posebno zainteresovana za kupovinu sredstva PVO, tačnije kupovinu “pancira S-1”, koji je, podsjeća, bio u Srbiji na nedavnoj pokaznoj vježbi zajedno sa ruskim protivvazdušnim sistemom S-400.

Međutim, analitičari ne isključuju ni mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze. Prema riječima generala u penziji Božidara Force, moguće je ponovno uvođenje vojnog roka.

- Ranije niko nije hteo da ide u vojsku. Kada je vojska postala profesionalna, ona je u početku bila izvor zarade mladim generacijama, jer nije bilo posla. Sada posla ima i svi odlaze. U tom smislu, profesionalna vojska nije više atraktivna za mlade i zato treba očekivati uvođenje vojne obaveze - navodi on.

Za generala u penziji i direktora Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitra Kovača nastavak reforme, kao prvo, nezamisliv je bez dodatnog ulaganja u pojedine sisteme naoružanja, prije svega strategijskih sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao što je sistem S-400.

Nabavka takvih sistema potrebna je, prema Kovačevom mišljenju, ukoliko Srbija želi da ostane bezbjedna.

Za Kovača ponovno uvođenje vojnog roka centralno je pitanje sa kojim će Srbija morati da se pozabavi.

Radi se o, kako je rekao, o strategijskoj odluci koja će se morati donijeti ukoliko se želi očuvati vojna neutralnost, a pogotovo jer postojeća profesionalna vojska ne garantuje bezbjednost države.

- Moramo priznati da imamo staru vojsku. Reč je o kadrovima koji su vojni rok služili davno. Nema ni jedne ozbiljne države koja je proglasila vojnu neutralnost, a da nema služenje vojnog roka - ističe on.

 

Saradnja sa Rusijom

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski dodajući kako ruski predsjednik još nije otkrio o čemu je riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana