"Врабац" прикупљао податке, а "комарац" погађао циљеве

Агенције
"Врабац" прикупљао податке, а "комарац" погађао циљеве

СЈЕНИЦА - Вишедневна здружена тактичка вјежба са бојевим гађањем "Вихор 2024" успјешно је реализована бојевим гађањем и презентацијом новог оружја на Пештерској висоравни.

Врховни командант предсједник Србије, Александар Вучић честитао је војницима, старјешинама, начелнику Генералштаба и министру одбране за све што је у петак показано на полигону. У вјежби је учествовало више од 2.000 припадника Војске Србије и око 350 средстава ратне технике.

- Војска Србије ће овако изгледати и бити организована у будућности. Задовољан сам спремношћу војске, али мора још много да се ради, да се улаже у војску и намјенску индустрију - рекао је Вучић.

На вјежби је виђено много нове технике, модернизовни тенкови, више типова дронова - од извиђачких до камиказа те сви типови авиона.

- На добром смо путу да створимо индустрију дронова. Готово све је ново у односу на оно што смо имали пре десет година и то показује колико је Србија напредовала - рекао је Вучић.

A military tank shooting a cannonDescription automatically generated

Вјежби су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, лидери Срба у Црној Гори Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Завршници вјежбе присуствовао је и командант КФОР-а, генерал-мајор Озкан Улуташ, који је на Пештер дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића. То је први пут да је један командат КФОР-а, међународних мировних снага под вођством НАТО-а заснованих на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 из 1999. године, присуствовао приказу способности Војске Србије.

На вјежби су коришћени модернизовани радар "жирафа", дронови "комарац", "оса", "врабац", платформа "мали Милош". На вјежби су учествовали тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм Нора-Б52, модернизовани и дигитализовани вишецијевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

Небом су крстарили и убојиту моћ показали и авиони МиГ-29, модернизовани "орао", "супер галеб Г-4", хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Х-145М, "гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26.

Такође, учествовали су и даљински пилотирани ваздухоплови Ћ-95, противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС и ПАНЦИР-С1, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "репелент".

A drone flying through the airDescription automatically generated

Здружену тактичку вјежбу са бојним гађањем "Вихор 2024" извела је Друга бригада копнене војске, ојачана дијелом јединица Војске Србије. Вјежбајуће јединице нападну операцију извеле су у садејству и подршку дијела јединица ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На почетку вјежбе извиђачки дронови "врабац" прикупљали су податке, а дрон самоубица "комарац" погодио је циљ. Са возила "хамви" дејствовала је посада са четири противоклопне вођене ракете "корнет". Приказане су могућности ПВО система, укључујући ФК-3, као и модернизовани радар "жирафа". ПВО систем "пасарс" дејствовао је по непријатељским дроновима.

Гађано је и противоклопним системом "фагот". Дејствовали су снајперисти, модуларни огањ М-18, самоходна хаубица "нора" у верзији "перун".

Додика радује напредак

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на Пештеру, гдје је присуствовао великој војној вјежби "Вихор 2024", како је за Српску значајно да Србија има способност да очува територијални интегритет, начин живота и обезбиједи слободу за коју се сви залажу.

- Србија показује способност да на свим пољима напредује.

Данашња вјежба то потврђује. Општи напредак који Србија показује радује и грађане Србије и све нас у Републици Српској - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана