"Vrabac" prikupljao podatke, a "komarac" pogađao ciljeve

Agencije
"Vrabac" prikupljao podatke, a "komarac" pogađao ciljeve

SJENICA - Višednevna združena taktička vježba sa bojevim gađanjem "Vihor 2024" uspješno je realizovana bojevim gađanjem i prezentacijom novog oružja na Pešterskoj visoravni.

Vrhovni komandant predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić čestitao je vojnicima, starješinama, načelniku Generalštaba i ministru odbrane za sve što je u petak pokazano na poligonu. U vježbi je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

- Vojska Srbije će ovako izgledati i biti organizovana u budućnosti. Zadovoljan sam spremnošću vojske, ali mora još mnogo da se radi, da se ulaže u vojsku i namjensku industriju - rekao je Vučić.

Na vježbi je viđeno mnogo nove tehnike, modernizovni tenkovi, više tipova dronova - od izviđačkih do kamikaza te svi tipovi aviona.

- Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova. Gotovo sve je novo u odnosu na ono što smo imali pre deset godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala - rekao je Vučić.

A military tank shooting a cannonDescription automatically generated

Vježbi su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević.

Završnici vježbe prisustvovao je i komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na Pešter došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića. To je prvi put da je jedan komandat KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga pod vođstvom NATO-a zasnovanih na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Na vježbi su korišćeni modernizovani radar "žirafa", dronovi "komarac", "osa", "vrabac", platforma "mali Miloš". Na vježbi su učestvovali tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm Nora-B52, modernizovani i digitalizovani višecijevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Nebom su krstarili i ubojitu moć pokazali i avioni MiG-29, modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri Mi-35M, Mi-17, H-145M, "gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i PANCIR-S1, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

A drone flying through the airDescription automatically generated

Združenu taktičku vježbu sa bojnim gađanjem "Vihor 2024" izvela je Druga brigada kopnene vojske, ojačana dijelom jedinica Vojske Srbije. Vježbajuće jedinice napadnu operaciju izvele su u sadejstvu i podršku dijela jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na početku vježbe izviđački dronovi "vrabac" prikupljali su podatke, a dron samoubica "komarac" pogodio je cilj. Sa vozila "hamvi" dejstvovala je posada sa četiri protivoklopne vođene rakete "kornet". Prikazane su mogućnosti PVO sistema, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". PVO sistem "pasars" dejstvovao je po neprijateljskim dronovima.

Gađano je i protivoklopnim sistemom "fagot". Dejstvovali su snajperisti, modularni oganj M-18, samohodna haubica "nora" u verziji "perun".

Dodika raduje napredak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na Pešteru, gdje je prisustvovao velikoj vojnoj vježbi "Vihor 2024", kako je za Srpsku značajno da Srbija ima sposobnost da očuva teritorijalni integritet, način života i obezbijedi slobodu za koju se svi zalažu.

- Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje.

Današnja vježba to potvrđuje. Opšti napredak koji Srbija pokazuje raduje i građane Srbije i sve nas u Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana