Војска Србије није пријетња, нити намјерава неког да нападне

Срна
Foto: Војска Србије

БЕОГРАД - Војска Србије није пријетња било коме, нити намјерава да некога нападне, изјавио је данас министар одбране Небојша Стефановић.

Стефановић је то рекао послије састанка у Београду, на којем је предсједник Србије Александар Вучић присуствовао реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину.

Он је истакао да Србија није претња никоме, наоружава се да би била спремна да се одбрани, инвестира у дефанзивно, одбрамбено оружје, јер желимо да земљу у потпуности заштити од било какве врсте пријетњи.

"Не знам зашто то било кога узбуђује и сматра се погрешним, пошто видим да се други наоружавају, не само у региону", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је додао да и друге земље у окружењу повећавају свој војни буџет и набављају оклопне транспортере и војне авионе, напоменувши да је Хрватска набавила борбене авионе "рафале" за милијарду евра, односно ловце бомбардере, запитавши гдје то планира да дејствује њима будући да је чланица и НАТО-а и ЕУ.

Стефановић је рекао да се очекује у наредним мјесецима наставак снажења Војске Србије новим наоружањем и опремом, између осталог и из домаће намјенске индустрије, као што су оклопни транспортери, хаубице, вишецјевнуи бацачи ракета.

Говорећи о Косову и Метохији и сарадњи са Кфором, начелник Генералштаба војске Србије генерал Милан Мојсиловић је рекао да се сарадња одвија континуирано у складу са поптисаним споразумима, те да је за Србију Кфор кључни носилац безбједносит на Косову и Метохији.

Он је додао да Војска Србије инсистира да однос Кфора према другим структурама безбједности на Косову и Метохији /које Србија не признаје/ буде непристрасан и у духу са потписаним споразумима, те поменуо приштинске такозване Косовске снаге безбједности.

Мојсиловић је указао да се дешава да се те снаге ангажују и да прелазе на сјевер Косова и Метохије и без знања и одобрења команданта Кфора, због чега је дуж административни линије била размјештена и Војска Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана