Vojska Srbije nije prijetnja, niti namjerava nekog da napadne

Srna
Foto: Vojska Srbije

BEOGRAD - Vojska Srbije nije prijetnja bilo kome, niti namjerava da nekoga napadne, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je to rekao poslije sastanka u Beogradu, na kojem je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

On je istakao da Srbija nije pretnja nikome, naoružava se da bi bila spremna da se odbrani, investira u defanzivno, odbrambeno oružje, jer želimo da zemlju u potpunosti zaštiti od bilo kakve vrste prijetnji.

"Ne znam zašto to bilo koga uzbuđuje i smatra se pogrešnim, pošto vidim da se drugi naoružavaju, ne samo u regionu", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da i druge zemlje u okruženju povećavaju svoj vojni budžet i nabavljaju oklopne transportere i vojne avione, napomenuvši da je Hrvatska nabavila borbene avione "rafale" za milijardu evra, odnosno lovce bombardere, zapitavši gdje to planira da dejstvuje njima budući da je članica i NATO-a i EU.

Stefanović je rekao da se očekuje u narednim mjesecima nastavak snaženja Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom, između ostalog i iz domaće namjenske industrije, kao što su oklopni transporteri, haubice, višecjevnui bacači raketa.

Govoreći o Kosovu i Metohiji i saradnji sa Kforom, načelnik Generalštaba vojske Srbije general Milan Mojsilović je rekao da se saradnja odvija kontinuirano u skladu sa poptisanim sporazumima, te da je za Srbiju Kfor ključni nosilac bezbjednosit na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da Vojska Srbije insistira da odnos Kfora prema drugim strukturama bezbjednosti na Kosovu i Metohiji /koje Srbija ne priznaje/ bude nepristrasan i u duhu sa potpisanim sporazumima, te pomenuo prištinske takozvane Kosovske snage bezbjednosti.

Mojsilović je ukazao da se dešava da se te snage angažuju i da prelaze na sjever Kosova i Metohije i bez znanja i odobrenja komandanta Kfora, zbog čega je duž administrativni linije bila razmještena i Vojska Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana