Војномедицинска академија обиљежава 177 година

Срна
Војномедицинска академија обиљежава 177 година

БЕОГРАД - Војномедицинска академија (ВМА) у Београду данас обиљежава 177 година постојања и рада.

Честитку запосленима на ВМА, поводом дана те здравствене установе, упутио је министар одбране Србије Небојша Стефановић, саопштено је из ресорног министарства.

Стефановић је у честитки навео да су генерације и генерације војних медицинара уткале у ВМА напорни рад и несебично залагање за здравље народа.

"Следећи њихов пример, ви чините да је ВМА и данас једна од најеминентнијих здравствених установа како у земљи тако и у целом свету", навео је Стефановић.

Дан ВМА обиљежава се у знак сјећања на 2. март 1844. године, када је кнез Александар Карађорђевић потписао указ којим се проглашава "Закон о устројенију шпитаља Централне војске".

Та војна болница у Београду, од настанка до данас, промијенила је шест локација, постепено се развијајући од Војне болнице Дунавске дивизијске области и Главне војне болнице армијске области, преко Главне војне болнице НОВЈ, до данашњег издања на Бањици.

ВМА основана је 1949. године, а Скупштина ФНРЈ усвојила је Закон о Војномедицинској академији 1960. године.

Изградња нове зграде ВМА на Бањици, која је један од симбола Београда, завршена је 1981. године.

Одлуком Владе Србије од 13. децембра 2007. године, ВМА је са дијелом својих капацитета функционално укључена у систем републичког здравства, почевши од 1. јануара 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана