Vojnomedicinska akademija obilježava 177 godina

Srna
Vojnomedicinska akademija obilježava 177 godina

BEOGRAD - Vojnomedicinska akademija (VMA) u Beogradu danas obilježava 177 godina postojanja i rada.

Čestitku zaposlenima na VMA, povodom dana te zdravstvene ustanove, uputio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Stefanović je u čestitki naveo da su generacije i generacije vojnih medicinara utkale u VMA naporni rad i nesebično zalaganje za zdravlje naroda.

"Sledeći njihov primer, vi činite da je VMA i danas jedna od najeminentnijih zdravstvenih ustanova kako u zemlji tako i u celom svetu", naveo je Stefanović.

Dan VMA obilježava se u znak sjećanja na 2. mart 1844. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske".

Ta vojna bolnica u Beogradu, od nastanka do danas, promijenila je šest lokacija, postepeno se razvijajući od Vojne bolnice Dunavske divizijske oblasti i Glavne vojne bolnice armijske oblasti, preko Glavne vojne bolnice NOVJ, do današnjeg izdanja na Banjici.

VMA osnovana je 1949. godine, a Skupština FNRJ usvojila je Zakon o Vojnomedicinskoj akademiji 1960. godine.

Izgradnja nove zgrade VMA na Banjici, koja je jedan od simbola Beograda, završena je 1981. godine.

Odlukom Vlade Srbije od 13. decembra 2007. godine, VMA je sa dijelom svojih kapaciteta funkcionalno uključena u sistem republičkog zdravstva, počevši od 1. januara 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana