Владика Теодосије: Буре не могу ишчупати дубоко укоријењено дрво

Срна
Foto: Срна

ПРИЗРЕН - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије служио је јутрос литургију у Манастиру Светих архангела код Призрена, те поручио да српски народ мора остати дубоко укоријењен у светој косовско-метохијској земљи, јер никакве буре не могу ишчупати дрво које је дубоко укоријењено.

Литургији, коју је епископ Теодосије служио поводом славе братства Манастира - Сабора Светог архангела Гаврила, присуствовао је велики број вјерника.

Владика је истакао да је света обитељ у Светим архангелима обновљена у можда најтеже вријеме за све који живе на Косову и Метохији - када никада мање није било Срба у Призрену и у другим градовима у јужној спрској покрајини, те поручио да ће Господ дати да тај процес иде и даље.

Епископ рашко-призренски је напоменуо да је обновљен конак, те започела обнова Цркве Светог Николе "иако злоба људска и они који не знају за Бога и његову доброту, милост и љубав не дозвољавају да се обнови Црква Светих архангела".

"Цркву обнављамо не само за себе, већ за све људе и за наше непријатеље и за оне који чине све да не буде у Светим архангелима молитве, да не буде живота у манастиру", истакао је владика.

Владика је напоменуо да они који би да дођу да се поклоне светињама на Косову и Метохији бивају заустављени, те поручио да је немогуће против Бога војевати, да су то у историји многи покушали и били губитници.

"Знајући то, верујемо да ће Свети архангели учинити да добро превлада зло, да живот надвлада смрт и да задобију љубав Божију они који је у себи немају, а ми који служимо Богу, дужни смо да ту љубав ширимо другима и будемо преносници те љубави", поручио је владика.

Владика је нагласио да као што су некада архистратизи побиједили сатану, тако и данас Свети архангели војују за правду и Цркву Божју.

"Кад је народ страдао, страдала је и ова света обитељ и овај манастир, који је благочестиви цар Душан подигао у част и славу Светог архангела Гаврила. Манастир је порушен, доживео је своје страдање, своје распеће, али сила Божија чини да се оно што је понижено усправи и оно што је срушено и оскрнављено да се поново обнови", рекао је владика.

Владика је рекао да они који су недавно порушили српске светиње нису могли ни замислити да ће оне опет засијати и пропјевати као живе светиње, добијајући душу.

"Наша радост је да наш народ где се год налази не заборавља своје светиње и доласком у Свете архангеле потврђује да смо опредељени за Царство Христово за вечни живот", истакао је владика, благословећи све људе добре воље и дародавце.

Епископ Теодосије напоменуо је да је Свети архангел Гаврило први вјесник Васкрсења Христовог, побједе живота над смрћу, те да брани Цркву Божију од свакога зла, а хришћане бодри и кријепи на мучеништво да би васкрсли за живот вјечни.

"Он и данас војује против наших непријатеља, тако да Цркви Божијој ни врата пакла не могу наудити", истакао је владика Теодосије.

Већи број вјерника није могао да присуствује литургији јер косовске власти нису дозволиле организовани долазак из централне Србије и других српских средина ван Косова и Метохије.

Свету архијерејску литургију и данашњу прославу крсне славе Манастира Светих архангела обезбјеђује повећан број припадника Косовске полицијске службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана