Vladika Teodosije: Bure ne mogu iščupati duboko ukorijenjeno drvo

Srna
Foto: Srna

PRIZREN - Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije služio je jutros liturgiju u Manastiru Svetih arhangela kod Prizrena, te poručio da srpski narod mora ostati duboko ukorijenjen u svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji, jer nikakve bure ne mogu iščupati drvo koje je duboko ukorijenjeno.

Liturgiji, koju je episkop Teodosije služio povodom slave bratstva Manastira - Sabora Svetog arhangela Gavrila, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Vladika je istakao da je sveta obitelj u Svetim arhangelima obnovljena u možda najteže vrijeme za sve koji žive na Kosovu i Metohiji - kada nikada manje nije bilo Srba u Prizrenu i u drugim gradovima u južnoj sprskoj pokrajini, te poručio da će Gospod dati da taj proces ide i dalje.

Episkop raško-prizrenski je napomenuo da je obnovljen konak, te započela obnova Crkve Svetog Nikole "iako zloba ljudska i oni koji ne znaju za Boga i njegovu dobrotu, milost i ljubav ne dozvoljavaju da se obnovi Crkva Svetih arhangela".

"Crkvu obnavljamo ne samo za sebe, već za sve ljude i za naše neprijatelje i za one koji čine sve da ne bude u Svetim arhangelima molitve, da ne bude života u manastiru", istakao je vladika.

Vladika je napomenuo da oni koji bi da dođu da se poklone svetinjama na Kosovu i Metohiji bivaju zaustavljeni, te poručio da je nemoguće protiv Boga vojevati, da su to u istoriji mnogi pokušali i bili gubitnici.

"Znajući to, verujemo da će Sveti arhangeli učiniti da dobro prevlada zlo, da život nadvlada smrt i da zadobiju ljubav Božiju oni koji je u sebi nemaju, a mi koji služimo Bogu, dužni smo da tu ljubav širimo drugima i budemo prenosnici te ljubavi", poručio je vladika.

Vladika je naglasio da kao što su nekada arhistratizi pobijedili satanu, tako i danas Sveti arhangeli vojuju za pravdu i Crkvu Božju.

"Kad je narod stradao, stradala je i ova sveta obitelj i ovaj manastir, koji je blagočestivi car Dušan podigao u čast i slavu Svetog arhangela Gavrila. Manastir je porušen, doživeo je svoje stradanje, svoje raspeće, ali sila Božija čini da se ono što je poniženo uspravi i ono što je srušeno i oskrnavljeno da se ponovo obnovi", rekao je vladika.

Vladika je rekao da oni koji su nedavno porušili srpske svetinje nisu mogli ni zamisliti da će one opet zasijati i propjevati kao žive svetinje, dobijajući dušu.

"Naša radost je da naš narod gde se god nalazi ne zaboravlja svoje svetinje i dolaskom u Svete arhangele potvrđuje da smo opredeljeni za Carstvo Hristovo za večni život", istakao je vladika, blagosloveći sve ljude dobre volje i darodavce.

Episkop Teodosije napomenuo je da je Sveti arhangel Gavrilo prvi vjesnik Vaskrsenja Hristovog, pobjede života nad smrću, te da brani Crkvu Božiju od svakoga zla, a hrišćane bodri i krijepi na mučeništvo da bi vaskrsli za život vječni.

"On i danas vojuje protiv naših neprijatelja, tako da Crkvi Božijoj ni vrata pakla ne mogu nauditi", istakao je vladika Teodosije.

Veći broj vjernika nije mogao da prisustvuje liturgiji jer kosovske vlasti nisu dozvolile organizovani dolazak iz centralne Srbije i drugih srpskih sredina van Kosova i Metohije.

Svetu arhijerejsku liturgiju i današnju proslavu krsne slave Manastira Svetih arhangela obezbjeđuje povećan broj pripadnika Kosovske policijske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana