Владика Иринеј: Све учесталији напади на СПЦ на Космету

Срна
Владика Иринеј: Све учесталији напади на СПЦ на Космету

БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј упозорио је државног секретара САД Антонија Блинкена на све учесталије нападе на свештенство, монаштво и светиње Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и Метохији и на константно кршење основних људских права Срба.

Позивајући се на наводе извјештаја из 2015. године о вјерским слободама, чији је аутор управо Блинкен, владика Иринеј га је позвао да учини све што је у његовој моћи код власти самопроглашеног Косова да, без одгађања буде заустављено насиље над Србима на етничкој основи и прогон СПЦ и њеног свештенства и монаштва, те да се поштују основна људска и вјерска права Срба на Косову и Метохији.

Владика источноамерички Иринеј је у писму Блинкену посебну забринутост изразио због посљедњих напада и клевета на рачун братства манастира Високи Дечани и њиховог игумана, архимандрита Саве Јањића.

Епископ је уз писмо прослиједио и саопштење епископа рашко-призренског Теодосија о угрожености српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији, наведено је на сајту СПЦ.

- Извештаји о непрестаним прогонима Срба на верској и етничкој основи од косовских Албанаца посебно забрињавају америчке Србе, који очекују да их власти САД одлучно осуде - навео је епископ источноамерички Иринеј.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана