Vladika Irinej: Sve učestaliji napadi na SPC na Kosmetu

Srna
Vladika Irinej: Sve učestaliji napadi na SPC na Kosmetu

BEOGRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej upozorio je državnog sekretara SAD Antonija Blinkena na sve učestalije napade na sveštenstvo, monaštvo i svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji i na konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba.

Pozivajući se na navode izvještaja iz 2015. godine o vjerskim slobodama, čiji je autor upravo Blinken, vladika Irinej ga je pozvao da učini sve što je u njegovoj moći kod vlasti samoproglašenog Kosova da, bez odgađanja bude zaustavljeno nasilje nad Srbima na etničkoj osnovi i progon SPC i njenog sveštenstva i monaštva, te da se poštuju osnovna ljudska i vjerska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Vladika istočnoamerički Irinej je u pismu Blinkenu posebnu zabrinutost izrazio zbog posljednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića.

Episkop je uz pismo proslijedio i saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, navedeno je na sajtu SPC.

- Izveštaji o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe, koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude - naveo je episkop istočnoamerički Irinej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana