Владан Вукосављевић: Све српско трн у оку шовиниста од Скопља, до Цетиња, Сарајева, Загреба

Срна
Владан Вукосављевић: Све српско трн у оку шовиниста од Скопља, до Цетиња, Сарајева, Загреба

БЕОГРАД - Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је, поводом Дана словенске писмености, да су српско писмо, историја, традиција, идентитет и Црква, трн у нози шовинистичким круговима, од Скопља преко Цетиња и Сарајева, до Загреба.

"Данас са жаљењем и осудом посматрамо нападе и покушаје затирања српског културно-историјског идентитета на широком простору Балкана, у новим државама насталим на рушевинама Југославије", навео је Вукосављевић у писаној изјави.

Он је напоменуо да се "иста стара мржња и историјски комплекси, јављају са старим репертоарима".

Вукосављевић је нагласио да се угрожава рад и најављује отимање имовине Српске православне цркве /СПЦ/, прогања, потискује и забрањује ћирилица, фалсификује културна историја, лажира или скрива национални идентитет значајних људи, "од /Николе/ Тесле и /Петра Петовића/ Његоша до Иве Војновића и Руђера Бошковића"...

Посљедњи такав примјер, напоменуо је, дошао је прије неколико дана из Матице хрватске у вези са српском едицијом "Десет векова српске књижевности" и "хорски је подржан у добром дијелу тамошње јавности, познатим франковачким рјечником и неартикулисаним конфабулацијама коминтерновског типа, бајатим, лажним и отровним".

Вукосављевић је рекао да Министарство културе и информисања Србије пружа пуну подршку уредништву едиције "Десет векова српске књижевности" и охрабрује их да наставе научно објективно истраживање и да се не обазиру на злураде инвективе.

"Младе државе у окружењу требало би да схвате да у борби за сопствени културноисторијски идентитет треба ослонац имати у сопственим постигнућима, којих има и која постоје, а не у негирању, брисању или умањивању српских трагова, споменика културе, материјалних и нематеријалних, српског језика, писма и традиције", истакао је Вукосављевић.

Он је нагласио да вјерује да је културна сарадња на основама уважавања и поштовања, разумијевања и толеранције, једини прави основ за напредак и мир у региону.

"Језик, писменост и култура битне су виталне одлике сваког народа, али и најбоље везивно ткиво уз поштовање и туђег и свог наслеђа, уз међусобно примање и давање утицаја. Нека нас и наступајући празник, Дан словенске писмености и културе упозори и подсети на то", додао је Вукосављевић.

Честитајући Дан словенске писмености, Министар културе и информисања Србије навео је да се овај дан као празник обиљежава у цијелом словенском свијету и један је од суштинских елемената културноисторијске повезаности Словена.

"Прометејски рад солунске браће, светих Ћирила и Методија, створио је неопходне предуслове и за христијанизацију и за описмењавање Словена и за њихов потпуни и убедљиви културолошки излазак на велику историјску сцену и немерљив допринос светској култури и цивилизацији", нмапоменуо је Вукосављевић.

Он је истакао да је овај празник прилика да се сви подсјете значаја писмености, писма и народног језика који су "кроз таму вијекова често били једини, а увијек најважнији залог опстанка и светионик у борби за слободу српског народа".

Вукосављевић је оцијенио да они народи који занемаре или потисну своје писмо, културу и идентитет, лако постају жртве сурових процеса акултурације или бивају слуге туђих културних модела.

Празник Дан Ћирила и Методија се одлуком Владе Србије, донијетом на иницијативу Министарства културе и информисања, од прошле године 24. маја обиљежава као Дан словенске писмености и културе.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана