Влада у Приштини донијела још двије одлуке о експропријацији имовине на сјеверу КиМ

Танјуг
Влада у Приштини донијела још двије одлуке о експропријацији имовине на сјеверу КиМ

ПРИШТИНА - Влада привремених приштинских институција донијела је још две одлуке у вези са експропријацијом имовине на сјеверу Косова и Метохије.

Првом одлуком Министарство животне средине је овлашћено да изврши припремне радове на утврђивању подобности земљишта за реализацију, како је наведено, „инфраструктурних пројеката од јавног интереса“ у Лепосавићу, док се друга одлука односи на „даље испитивање земљишта“, пише приштинска Коха.        

-Одлука којом се овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију „инфраструктурних пројеката од јавног интереса“, катастарских подручја Дрен и Лешак, општина Лепосавић. Одлука о даљем разматрању самоиницијативног захтјева за експропријацију за јавни интерес непокретне имовине, која је неопходна за реализацију „инфраструктурних пројеката од јавног интереса“, катастарске области Бистрица, Вељи Брег, Дрен, Лешак и Кошутово, општина Лепосавић и катастарске области Брњак, Зубин Поток, Бања и Горњи Јасеновик, општина Зубин Поток - наведено је у саопштењу.

Када је ријеч о првој одлуци, наведено је да свако лице које је власник удјела на непокретности која је предмет припремних радова има право на накнаду и да вриједност имовине накнаду утврђује министарство финансија привремених институција.

У другом рјешењу наведено је да ће компензацију за имовину која је предмет експропријације утврдити министарство финансија привремених институција.

Влада у Приштини је 16. јануара донијела одлуку „о проглашењу од посебног јавног интереса непокретности које су неопходне за реализацију „Инфраструктурних пројеката од јавног интереса“, катастарске области Дрен и Лешак, општина Лепосавић.

Мјештани села Дрен код Лепосавића протестују због те одлуке, а радови на проширењу пута који су били започети заустављени су.

Предсједник Српске листе Горан Ракић упутио је јуче протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Њемачке, шефовима мисија ЕУ, УНМИК, ОЕБС као и команданту КФОР-а, због нелегалне експропријације земљишта.

У писму је указано на кршење свих правних прописа којима је регулисано питање експропријације, као и да је тај поступак неприхватљив за власнике непокретности и српски народ који живи на сјеверу Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана