Vlada u Prištini donijela još dvije odluke o eksproprijaciji imovine na sjeveru KiM

Tanjug
Vlada u Prištini donijela još dvije odluke o eksproprijaciji imovine na sjeveru KiM

PRIŠTINA - Vlada privremenih prištinskih institucija donijela je još dve odluke u vezi sa eksproprijacijom imovine na sjeveru Kosova i Metohije.

Prvom odlukom Ministarstvo životne sredine je ovlašćeno da izvrši pripremne radove na utvrđivanju podobnosti zemljišta za realizaciju, kako je navedeno, „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“ u Leposaviću, dok se druga odluka odnosi na „dalje ispitivanje zemljišta“, piše prištinska Koha.        

-Odluka kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, katastarskih područja Dren i Lešak, opština Leposavić. Odluka o daljem razmatranju samoinicijativnog zahtjeva za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine, koja je neophodna za realizaciju „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, katastarske oblasti Bistrica, Velji Breg, Dren, Lešak i Košutovo, opština Leposavić i katastarske oblasti Brnjak, Zubin Potok, Banja i Gornji Jasenovik, opština Zubin Potok - navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o prvoj odluci, navedeno je da svako lice koje je vlasnik udjela na nepokretnosti koja je predmet pripremnih radova ima pravo na naknadu i da vrijednost imovine naknadu utvrđuje ministarstvo finansija privremenih institucija.

U drugom rješenju navedeno je da će kompenzaciju za imovinu koja je predmet eksproprijacije utvrditi ministarstvo finansija privremenih institucija.

Vlada u Prištini je 16. januara donijela odluku „o proglašenju od posebnog javnog interesa nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, katastarske oblasti Dren i Lešak, opština Leposavić.

Mještani sela Dren kod Leposavića protestuju zbog te odluke, a radovi na proširenju puta koji su bili započeti zaustavljeni su.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić uputio je juče protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a, zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta.

U pismu je ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, kao i da je taj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti i srpski narod koji živi na sjeveru Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana