"Велики школски час" поводом 80. годишњице од масовног страдања цивила у Kрагујевцу

ГС
Foto: Танјуг

У спомен-парку "Kрагујевачки октобар" у Шумарицама обележава се Дан сећања на жртве у Другом светском рату и 80 година од масовног стрељања цивила у Kрагујевцу.

Државну церемонију предводи предсједник Србије Александар Вучић.

Молебан, помен страдалима, служио је епископ шумадијски Јован са свештенством, а након тога предсједник Вучић положио је вијенац код споменика "В3", подигнутом на месту где су 21. октобра 1941. године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

Вијенце су положили и министри у Влади Србије, представници Скупштине Србије, Војске Србије, верских заједница, Града Kрагујевца, СУБНОР-а, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Обиљежавању присуствују министри Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Дарија Kисић Тепавчевић, Гордана Чомић, бивши предсједник Србије Томислав Николић, као и бројни грађани.

Такође, присуствују и амбасадор САД Ентони Годфри, потпредсједница Бундестага Kлаудија Рот, представници амбасада Пољске, Словачке, Аустрије, Француске, Белорусије, Палестине, Kазастана.

У знак сјећања на страдање невиних цивила у Kрагујевцу одржава се и традиционални "Велики школски час".

Скоро 2.800 жртава нацистичког теророра октобра 1941.

Масовно стрељање цивила у Kрагујевцу сматра се једним од највећих злочина њемачке војске у Другом свјетском рату, а стрељање је вршено 19, 20. и 21. октобра као одмазда за 10 убијених и 26 рањених њемачких војника после сукоба са партизанима и четницима на путу између Kрагујевца и Горњег Милановца.

Издата је наредба да се за једног убијеног њемачког војника стреља 100 људи, а за рањеног 50.

Тачан број жртава њемачке одмазде није тачно утврђен, а Музеј 21.октобар располаже подацима о 2.796 стрељаних цивила.

Према подацама Музеја, 19. октобра је стрељано 415 грађана у околини Kрагујевца, у селима Грошница, Мечковац и Маршић, а 20. октобра је у Kрагујевцу стрљељано група од 122 грађана, међу лојима је било и Јевреја.

На "Великом школском часу" биће изведена поема "Црни дан" Душка Радовића, прва поема намјенски написана за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године. Поруке Крагујевчана први пут су ове године изложене у Музеју.

Драмски приказ режирао је Драган Јаковљевић, а поему изводи 12 глумаца Kњажевачког театра са гостујућим глумцем из Милошем Лазићем, а у сарадњи са Kрагујевачким театром.

"Велики школски час" у Шумарицама као комеморација одржава се од 1957.године, а од 1961. године та манифестација се одржава код Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

Велики школски час крај споменика стрељаним ђацима и професорима први пут је одржан 1957. године и од тада је у програму учествовало више од 50.000 учесника, написано на десетине поема, оригиналних музичких и књижевних дјела.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је 1953. године претворен у спомен-парк, а меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара на којој се налази 30 масовни гробница.

У оквиру комплекса налази се десет споменика који су подигнути на хумкама стрељаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана