"Veliki školski čas" povodom 80. godišnjice od masovnog stradanja civila u Kragujevcu

GS
Foto: Tanjug

U spomen-parku "Kragujevački oktobar" u Šumaricama obeležava se Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 80 godina od masovnog streljanja civila u Kragujevcu.

Državnu ceremoniju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Moleban, pomen stradalima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsjednik Vučić položio je vijenac kod spomenika "V3", podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Vijence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Obilježavanju prisustvuju ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani.

Takođe, prisustvuju i ambasador SAD Entoni Godfri, potpredsjednica Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine, Kazastana.

U znak sjećanja na stradanje nevinih civila u Kragujevcu održava se i tradicionalni "Veliki školski čas".

Skoro 2.800 žrtava nacističkog terorora oktobra 1941.

Masovno streljanje civila u Kragujevcu smatra se jednim od najvećih zločina njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu, a streljanje je vršeno 19, 20. i 21. oktobra kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih njemačkih vojnika posle sukoba sa partizanima i četnicima na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Izdata je naredba da se za jednog ubijenog njemačkog vojnika strelja 100 ljudi, a za ranjenog 50.

Tačan broj žrtava njemačke odmazde nije tačno utvrđen, a Muzej 21.oktobar raspolaže podacima o 2.796 streljanih civila.

Prema podacama Muzeja, 19. oktobra je streljano 415 građana u okolini Kragujevca, u selima Grošnica, Mečkovac i Maršić, a 20. oktobra je u Kragujevcu strljeljano grupa od 122 građana, među lojima je bilo i Jevreja.

Na "Velikom školskom času" biće izvedena poema "Crni dan" Duška Radovića, prva poema namjenski napisana za tu manifestaciju, a koja je izvedena 1971. godine. Poruke Kragujevčana prvi put su ove godine izložene u Muzeju.

Dramski prikaz režirao je Dragan Jakovljević, a poemu izvodi 12 glumaca Knjaževačkog teatra sa gostujućim glumcem iz Milošem Lazićem, a u saradnji sa Kragujevačkim teatrom.

"Veliki školski čas" u Šumaricama kao komemoracija održava se od 1957.godine, a od 1961. godine ta manifestacija se održava kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, koji je te godine i otkriven.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957. godine i od tada je u programu učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih djela.

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u spomen-park, a memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara na kojoj se nalazi 30 masovni grobnica.

U okviru kompleksa nalazi se deset spomenika koji su podignuti na humkama streljanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana