Упућен хитан апел за прикупљање помоћи за Србе на Косову

Срна
Упућен хитан апел за прикупљање помоћи за Србе на Косову

Београд - Епархија рашко-призренска упутила је хитан апел свим епархијама Српске православне цркве (СПЦ) да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво на сјеверу Косова и Метохије због увођења приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

“Увођењем такса од 100 одсто, посебно српском становништву на Косову и Метохији наметнут је јарам, јер се оно до сада већином снабдевало робом која из централне Србије која је по ценама приступачнија од робе која је сада доступна у продавницама на југу”, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

У Епархији истичу да тренутно ситуација на сјеверу Космета озбиљно пријети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално угрожено становништво које нема начина да се снабдиједва скупљом робом са југа Косова, нити да путује ван покрајине.

“Уколико се ова неодржива ситуација настави, утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва, што је, очигледно, циљ приштинских власти које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на Космету као таоце”, упозоравају из Епархије рашко-призренске.

У саопштењу се наводи да ће код Храма Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици и у Манастиру Бањска у општини Звечан бити отворена два пункта у које ће бити хитно пребачене намирнице и друга роба из резерви епархијских народних кухиња.

“Овим ће наша црква покушати да помогне колико је могуће поделом хуманитарних пакета. Помоћ ће бити дељена угроженима без обзира на веру и етничко порекло, као што то већ годинама радимо”, истиче се у саопштењу.

У Епархији очекују да ће се апелу ускоро одазвати и друге епархије СПЦ и хуманитарне организације.

“Напомињемо да овај наш апел не представља никакво мешање у политику, већ је пре свега реаговање Цркве на невиђене злоупотребе које се врше над недужним становништвом, посебно нашим верним народом на северу Косова и Метохије, које се рестриктивним мерама лишава основних слобода и права”, додаје се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска очекује да међународне институције хитно реагују на ову ситуацију и помогну у изналажењу рјешења које би заштитило права грађана и омогућило им нормалан живот који сада није могућ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана