Upućen hitan apel za prikupljanje pomoći za Srbe na Kosovu

Srna
Upućen hitan apel za prikupljanje pomoći za Srbe na Kosovu

Beograd - Eparhija raško-prizrenska uputila je hitan apel svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo na sjeveru Kosova i Metohije zbog uvođenja prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

“Uvođenjem taksa od 100 odsto, posebno srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji nametnut je jaram, jer se ono do sada većinom snabdevalo robom koja iz centralne Srbije koja je po cenama pristupačnija od robe koja je sada dostupna u prodavnicama na jugu”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U Eparhiji ističu da trenutno situacija na sjeveru Kosmeta ozbiljno prijeti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo koje nema načina da se snabdijedva skupljom robom sa juga Kosova, niti da putuje van pokrajine.

“Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je, očigledno, cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na Kosmetu kao taoce”, upozoravaju iz Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju se navodi da će kod Hrama Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i u Manastiru Banjska u opštini Zvečan biti otvorena dva punkta u koje će biti hitno prebačene namirnice i druga roba iz rezervi eparhijskih narodnih kuhinja.

“Ovim će naša crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo”, ističe se u saopštenju.

U Eparhiji očekuju da će se apelu uskoro odazvati i druge eparhije SPC i humanitarne organizacije.

“Napominjemo da ovaj naš apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reagovanje Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom, posebno našim vernim narodom na severu Kosova i Metohije, koje se restriktivnim merama lišava osnovnih sloboda i prava”, dodaje se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska očekuje da međunarodne institucije hitno reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rješenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo im normalan život koji sada nije moguć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana