Упозорење из Русије: НАТО снабдијева Приштину оружјем!

Срна
Упозорење из Русије: НАТО снабдијева Приштину оружјем!

МОСКВА - НАТО снабдијева Приштину оружјем и помаже јој да створи сопствену "војску", што није дозвољено Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према ријечима Захарове, уз прећутну сагласност Запада, самопроглашене косовске власти газе права српског становништва на Косову и Метохији, воде политику протјеривања Срба са исконски српских територија.

Она је подсјетила да је прије 25 година, 10. јуна 1999. године, Савјет безбједности УН усвојио Резолуцију 1244, којом је основана Мисија привремене управе УН на Косову /Унмик/ и навела да је та одлука омогућила да се сукоб у бившој Југославији пренесе у политичке оквире.

Захарова је на конференцији за медије нагласила да су Резолуцијом 1244 постављени темељи међународног правног оквира за рјешење питања Косова којим је консолидован суверенитет Србије у односу на овај регион, преноси "Спутњик".

"Међутим, западне земље су изабрале пут саботирања одредаба поменуте одлуке Савјета безбједности УН и на сваки могући начин подстичу сепаратистички став администрације косовских Албанаца", навела је Захарова.

Она је истакла да је у таквим условима више него икада потребно пуноправно присуство УН у српској аутономној покрајини Косово и Метохија, прије свега да би се осигурали безбједност, стабилност и поштовање људских права у региону.

"Русија подржава активности Мисије и залаже се за очување њеног кадровског и финансијског потенцијала. Само Унмик, а не `власти` у Приштини, има право да представља Косово у складу са Резолуцијом Савјета безбједности 1244", нагласила је Захарова.

Она је рекла да Москва полази од тога да рјешење за Косово мора да буде прихватљиво за Београд, да се заснива на Резолуцији 1244 и да на крају то рјешење одобри Савјет безбједности УН.

Захарова је подсјетила да је прошло 25 година од завршетка операције "Савезничка снага", варварске агресије НАТО-а на суверену Југославију, током које је убијено више од 2.000 цивила, укључујући 89 дјеце.

"Запад је ове жртве цинично уврстио у категорију `колатералне штете`, чиме је показао да се према људским животима односи као према потрошном материјалу", рекла је Захарова поводом 10. јуна када је НАТО агресија, коначно, завршена.

Она је подсјетила да је током 78 дана интервенције НАТО-а на Југославију бачено 14.000 бомби и испаљено више од 2.000 хиљаде ракета.

"Касетне и високоексплозивне гранате су биле широко кориштене. Масовна употреба муниције са осиромашеним уранијумом изложила је огромна подручја на Балкану радиоактивној контаминацији. Тешке посљедице ове еколошке катастрофе по здравље људи постоје и данас. За њено превазилажење потребне су деценије, ако не и вијекови", рекла је Захарова.

Она је нагласила да је авијација НАТО-а претежно гађала цивилне објекте, међу којима су: десетине хиљада стамбених домова и станова, више од 300 индустријских и енергетских објеката, укључујући рафинерије нафте, електране, далеководе, више од 350 саобраћајних и комуникационих објеката - аеродроми, мостови, жељезничка инфраструктура, бензинске пумпе, поште, око 50 здравствених установа, око 100 вртића, школа и универзитета, десетине историјских и архитектонских споменика, цркава и манастира.

"Све методе које је Запад користио против Срба, данас користи против Руса у Украјини рукама кијевског режима", упозорила је Захарова.

Према њеним ријечима, укупна штета бомбардовања за југословенску привреду износила је, према различитим процјенама, од 30 до 100 милијарди долара.

"Најстрашнији моменти напада из 1999. године били су напади на цивиле, а неки од њих су бомбардовање стамбених насеља у Алексинцу од 5. априла, ракетни напад на путнички воз Београд–Солун од 12. априла, напад на кинеску Амбасаду у Београду 7. маја, напад на зграду Радио-телевизије Србије и њених запослених од 23. априла, напад на београдски Клинички центар `Драгиша Мишовић` 20. маја, као и напад на колону избјеглица у подручју Ђаковице од 14. априла", указала је Захарова.

Она је нагласила да Срби нису добили ниједно извињење, јер је за Запад то норма.

"САД и њихови савезници, под лажним изговором заштите косовских Албанаца, починили су бројне ратне злочине. Они у стварности нису били мотивисани бригом о људским правима, већ жељом да на исконски српској територији створе сталан извор пријетњи за Београд. А данас, Запад приморава Србе да се одрекну Косова, подстичући приштинске `власти` да чисте православно становништво, доводећи на крају регион на ивицу оружаног сукоба", рекла је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана