Upozorenje iz Rusije: NATO snabdijeva Prištinu oružjem!

Srna
Upozorenje iz Rusije: NATO snabdijeva Prištinu oružjem!

MOSKVA - NATO snabdijeva Prištinu oružjem i pomaže joj da stvori sopstvenu "vojsku", što nije dozvoljeno Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema riječima Zaharove, uz prećutnu saglasnost Zapada, samoproglašene kosovske vlasti gaze prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, vode politiku protjerivanja Srba sa iskonski srpskih teritorija.

Ona je podsjetila da je prije 25 godina, 10. juna 1999. godine, Savjet bezbjednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, kojom je osnovana Misija privremene uprave UN na Kosovu /Unmik/ i navela da je ta odluka omogućila da se sukob u bivšoj Jugoslaviji prenese u političke okvire.

Zaharova je na konferenciji za medije naglasila da su Rezolucijom 1244 postavljeni temelji međunarodnog pravnog okvira za rješenje pitanja Kosova kojim je konsolidovan suverenitet Srbije u odnosu na ovaj region, prenosi "Sputnjik".

"Međutim, zapadne zemlje su izabrale put sabotiranja odredaba pomenute odluke Savjeta bezbjednosti UN i na svaki mogući način podstiču separatistički stav administracije kosovskih Albanaca", navela je Zaharova.

Ona je istakla da je u takvim uslovima više nego ikada potrebno punopravno prisustvo UN u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, prije svega da bi se osigurali bezbjednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava u regionu.

"Rusija podržava aktivnosti Misije i zalaže se za očuvanje njenog kadrovskog i finansijskog potencijala. Samo Unmik, a ne `vlasti` u Prištini, ima pravo da predstavlja Kosovo u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244", naglasila je Zaharova.

Ona je rekla da Moskva polazi od toga da rješenje za Kosovo mora da bude prihvatljivo za Beograd, da se zasniva na Rezoluciji 1244 i da na kraju to rješenje odobri Savjet bezbjednosti UN.

Zaharova je podsjetila da je prošlo 25 godina od završetka operacije "Saveznička snaga", varvarske agresije NATO-a na suverenu Jugoslaviju, tokom koje je ubijeno više od 2.000 civila, uključujući 89 djece.

"Zapad je ove žrtve cinično uvrstio u kategoriju `kolateralne štete`, čime je pokazao da se prema ljudskim životima odnosi kao prema potrošnom materijalu", rekla je Zaharova povodom 10. juna kada je NATO agresija, konačno, završena.

Ona je podsjetila da je tokom 78 dana intervencije NATO-a na Jugoslaviju bačeno 14.000 bombi i ispaljeno više od 2.000 hiljade raketa.

"Kasetne i visokoeksplozivne granate su bile široko korištene. Masovna upotreba municije sa osiromašenim uranijumom izložila je ogromna područja na Balkanu radioaktivnoj kontaminaciji. Teške posljedice ove ekološke katastrofe po zdravlje ljudi postoje i danas. Za njeno prevazilaženje potrebne su decenije, ako ne i vijekovi", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je avijacija NATO-a pretežno gađala civilne objekte, među kojima su: desetine hiljada stambenih domova i stanova, više od 300 industrijskih i energetskih objekata, uključujući rafinerije nafte, elektrane, dalekovode, više od 350 saobraćajnih i komunikacionih objekata - aerodromi, mostovi, željeznička infrastruktura, benzinske pumpe, pošte, oko 50 zdravstvenih ustanova, oko 100 vrtića, škola i univerziteta, desetine istorijskih i arhitektonskih spomenika, crkava i manastira.

"Sve metode koje je Zapad koristio protiv Srba, danas koristi protiv Rusa u Ukrajini rukama kijevskog režima", upozorila je Zaharova.

Prema njenim riječima, ukupna šteta bombardovanja za jugoslovensku privredu iznosila je, prema različitim procjenama, od 30 do 100 milijardi dolara.

"Najstrašniji momenti napada iz 1999. godine bili su napadi na civile, a neki od njih su bombardovanje stambenih naselja u Aleksincu od 5. aprila, raketni napad na putnički voz Beograd–Solun od 12. aprila, napad na kinesku Ambasadu u Beogradu 7. maja, napad na zgradu Radio-televizije Srbije i njenih zaposlenih od 23. aprila, napad na beogradski Klinički centar `Dragiša Mišović` 20. maja, kao i napad na kolonu izbjeglica u području Đakovice od 14. aprila", ukazala je Zaharova.

Ona je naglasila da Srbi nisu dobili nijedno izvinjenje, jer je za Zapad to norma.

"SAD i njihovi saveznici, pod lažnim izgovorom zaštite kosovskih Albanaca, počinili su brojne ratne zločine. Oni u stvarnosti nisu bili motivisani brigom o ljudskim pravima, već željom da na iskonski srpskoj teritoriji stvore stalan izvor prijetnji za Beograd. A danas, Zapad primorava Srbe da se odreknu Kosova, podstičući prištinske `vlasti` da čiste pravoslavno stanovništvo, dovodeći na kraju region na ivicu oružanog sukoba", rekla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana