Ухапшени осумњичени за напад на Србе у јужном дијелу Косовске Митровице

Срна
Ухапшени осумњичени за напад на Србе у јужном дијелу Косовске Митровице

БЕОГРАД - Полиција је у јужном дијелу Косовске Митровице ухапсила десет лица, од којих двоје малољетника, због сумње да су напала групу Срба у близини Канцеларије за услуге и програме Министарства пољопривреде самопроглашеног Косова.

Из полиције је саопштено да се инцидент догодио док су нападнути чекали у близини Канцеларије за услуге и програме Министарства пољопривреде.

Све истражне радње, како се наводи, представљене су двојици тужилаца српске националности, који се баве случајевима малољетника и одраслих, а покренути случај се истражује због кривичног дјела напад.

Након разговора, по налогу тужиоца, осморици осумњичених је одређен полицијски притвор, док се случај води и против два малољетника.

Полиција није навела националност нападача и нападнутих, додајући да су нападнути одбили здравствени третман.

Група од петнаестак Срба из општина на сјеверу Косова нападнута је јуче у јужном дијелу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима, сазнаје Косово онлајн.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је напад на групу Срба који су отишли у јужни дио Косовске Митровице како би обавили административне послове, права слика данашњег друштва на самопроглашеном Косову, које је годинама грађено на отровној и безумној мржњи према Србима и свему што је српско.

Петковић је оцијенио да је инцидент наставак посљедица безумних акција Приштине чији специјалци данима провоцирају српски народ на прелазима на сјеверу Косова и Метохије.

Он је истакао да се мултиетничко друштво не прави ножевима, флашама, демонстрацијама силе, нити мржњом према комшијама и суграђанима, те да је ових дана постало више него јасно да Приштина жели да Срба или нема или да буду затворени у резервате, без права на кретање, језик и слободно мишљење.

-Они који позивају „две стране“ на деескалацију, нека данас, ако не желе да наставе да затварају очи пред реалношћу, виде да „другу страну“ у овом дивљаштву чине незаштићени људи, угрожених права - поручио је Петковић.

Он је истакао да Срби неће бити мета за иживљавање екстремиста и поручио да је напад на сваког Србина на Косову и Метохији напад на читав српски народ, а да ће инспиратори хајке на српски народ одговарати за то што чине.

На Косову и Метохији и даље је напета ситуација - косовски специјалци се не повлаче са положаја, а Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица.

Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлијетали Јариње и Брњак, као и сјевер Косова и Метохије, а из ове формације су поручили да помно прате ситуацију на цијелом самопроглашеном Косову и да су повећали број и трајање рутинских патрола, укључујући и сјевер.

-Кфор помно прати ситуацију на цијелом Косову и остаје фокусиран на свакодневну примјену свог мандата - проистеклог из Резолуције 1244 Савјета безбједности УН из 1999. - како би се осигурало безбједно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на (самопроглашеном) Косову - навели су из Кфора за „Косово онлајн“.

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мјера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица, углавном, на прелазима, а дио и на територији сјевера Косова и Метохије, али да је највећи број таблица издат на административном прелазу Мердаре.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је у видео-снимку објављеном на „Инстаграму“ да је важно „да су сви људи разумели колико је ситуација тешка, колико су нам везане руке на Косову и Метохији, али да морамо да се боримо за свој народ“.

-Јер ако се не боримо, онда никада ништа нећемо моћи ни да остваримо - поручио је Вучић.
Специјалне јединице полиције - Росу самопроглашеног Косова распоређене су од 20. септембра на административним прелазима са централном Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана