Uhapšeni osumnjičeni za napad na Srbe u južnom dijelu Kosovske Mitrovice

Srna
Uhapšeni osumnjičeni za napad na Srbe u južnom dijelu Kosovske Mitrovice

BEOGRAD - Policija je u južnom dijelu Kosovske Mitrovice uhapsila deset lica, od kojih dvoje maloljetnika, zbog sumnje da su napala grupu Srba u blizini Kancelarije za usluge i programe Ministarstva poljoprivrede samoproglašenog Kosova.

Iz policije je saopšteno da se incident dogodio dok su napadnuti čekali u blizini Kancelarije za usluge i programe Ministarstva poljoprivrede.

Sve istražne radnje, kako se navodi, predstavljene su dvojici tužilaca srpske nacionalnosti, koji se bave slučajevima maloljetnika i odraslih, a pokrenuti slučaj se istražuje zbog krivičnog djela napad.

Nakon razgovora, po nalogu tužioca, osmorici osumnjičenih je određen policijski pritvor, dok se slučaj vodi i protiv dva maloljetnika.

Policija nije navela nacionalnost napadača i napadnutih, dodajući da su napadnuti odbili zdravstveni tretman.

Grupa od petnaestak Srba iz opština na sjeveru Kosova napadnuta je juče u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen, iako su neki napadnuti flašama i noževima, saznaje Kosovo onlajn.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je napad na grupu Srba koji su otišli u južni dio Kosovske Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove, prava slika današnjeg društva na samoproglašenom Kosovu, koje je godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko.

Petković je ocijenio da je incident nastavak posljedica bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na sjeveru Kosova i Metohije.

On je istakao da se multietničko društvo ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, te da je ovih dana postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje.

-Oni koji pozivaju „dve strane“ na deeskalaciju, neka danas, ako ne žele da nastave da zatvaraju oči pred realnošću, vide da „drugu stranu“ u ovom divljaštvu čine nezaštićeni ljudi, ugroženih prava - poručio je Petković.

On je istakao da Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista i poručio da je napad na svakog Srbina na Kosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod, a da će inspiratori hajke na srpski narod odgovarati za to što čine.

Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija - kosovski specijalci se ne povlače sa položaja, a Srbi deveti dan ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Helikopteri Kfora u dva navrata su juče nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova i Metohije, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom samoproglašenom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

-Kfor pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na (samoproglašenom) Kosovu - naveli su iz Kfora za „Kosovo onlajn“.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom, na prelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova i Metohije, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prelazu Merdare.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video-snimku objavljenom na „Instagramu“ da je važno „da su svi ljudi razumeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Kosovu i Metohiji, ali da moramo da se borimo za svoj narod“.

-Jer ako se ne borimo, onda nikada ništa nećemo moći ni da ostvarimo - poručio je Vučić.
Specijalne jedinice policije - Rosu samoproglašenog Kosova raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana