Удружење породица "Суза": Отворена спомен-соба убијеним Србима

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - У центру Београда данас је освештана и отворена спомен-соба посвећена Србима убијеним у протеклом рату у Хрватској (1991-1995), као и борби породица жртава за истину и правду.

То својеврсно свједочанство о убијеним Србима, са више од 800 фотографија смјештених у Удружењу породица несталих и погинулих "Суза", а тематски је подијељено на двије цјелине - о српском страдању у Хрватској и борби породица за истину и правду.

Представник Удружења породица несталих и погинулих "Суза" Драгана Ђукић да је изложено више од 800 фотографија жртва и истиче да је то сјећање на само десети дио оних који су страдали.

Ђукићева је навела да је циљ свега да се не забораве жртве убијене у Хрватској деведесетих година прошлог вијека, с обзиром на то да још немају достојан меморијални центар, а породице и свједоци све више умиру.

Према њеним ријечима, жеља Удружења је да спомен-соба буде основ за податке и чињенице у будућем меморијалном центру.

Она је рекла да је поставка стална и да је отворена за посјете грађана.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић и предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић подржали су напоре породица да се дође до истине и правде.

Тепавчевићева је изразила поштовање за истрајност и храброст породица убијених и несталих, та нагласила да је држава Србија уз њих.

Одаловић је рекао да је питање судбине несталих и убијених прије свега цивилизацијско и хумано питање и поновио спремност Србије да на томе ради са Хрватском.

Он каже да у процесу тражење и идентификације посмртних остака нема мјеста политизацији и било каквом условљавању, те подсјетио да нико од званичника Србије то не ради.

Одаловић је позвао надлежене у Хрватској на заједенички рад на рјешавању питања несталих, као и да дођу у Србију и додао да је задњи састанак радних група одржан прије више од годину и по дана.

Он је навео и да српска страна има низ питања за Хравтску у вези несталих и идентификације псомртних остатака која се налазе у мртвчаницима у Загребу, Осјеку и Ријеци.

"Од 878 тела у тим мртвачницама сигурно су око половине Срби", рекао је Одаловић.

Према његовим ријечима, од Хрватске се тражи и наставак ископавањана на 36 локација које су радне групе двије државе заједнички утврдиле.

Одаловић је рекао и да владина Комисија активно сарађује са породицама несталих и убијених, да располаже подацима из разних архива и да је на списковима укупно 1.610 имена.

Он је подсјетио и да је један од захтјева да сви који су починили злочине буду процесуирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана