Udruženje porodica "Suza": Otvorena spomen-soba ubijenim Srbima

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - U centru Beograda danas je osveštana i otvorena spomen-soba posvećena Srbima ubijenim u proteklom ratu u Hrvatskoj (1991-1995), kao i borbi porodica žrtava za istinu i pravdu.

To svojevrsno svjedočanstvo o ubijenim Srbima, sa više od 800 fotografija smještenih u Udruženju porodica nestalih i poginulih "Suza", a tematski je podijeljeno na dvije cjeline - o srpskom stradanju u Hrvatskoj i borbi porodica za istinu i pravdu.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza" Dragana Đukić da je izloženo više od 800 fotografija žrtva i ističe da je to sjećanje na samo deseti dio onih koji su stradali.

Đukićeva je navela da je cilj svega da se ne zaborave žrtve ubijene u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka, s obzirom na to da još nemaju dostojan memorijalni centar, a porodice i svjedoci sve više umiru.

Prema njenim riječima, želja Udruženja je da spomen-soba bude osnov za podatke i činjenice u budućem memorijalnom centru.

Ona je rekla da je postavka stalna i da je otvorena za posjete građana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević i predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović podržali su napore porodica da se dođe do istine i pravde.

Tepavčevićeva je izrazila poštovanje za istrajnost i hrabrost porodica ubijenih i nestalih, ta naglasila da je država Srbija uz njih.

Odalović je rekao da je pitanje sudbine nestalih i ubijenih prije svega civilizacijsko i humano pitanje i ponovio spremnost Srbije da na tome radi sa Hrvatskom.

On kaže da u procesu traženje i identifikacije posmrtnih ostaka nema mjesta politizaciji i bilo kakvom uslovljavanju, te podsjetio da niko od zvaničnika Srbije to ne radi.

Odalović je pozvao nadležene u Hrvatskoj na zajedenički rad na rješavanju pitanja nestalih, kao i da dođu u Srbiju i dodao da je zadnji sastanak radnih grupa održan prije više od godinu i po dana.

On je naveo i da srpska strana ima niz pitanja za Hravtsku u vezi nestalih i identifikacije psomrtnih ostataka koja se nalaze u mrtvčanicima u Zagrebu, Osjeku i Rijeci.

"Od 878 tela u tim mrtvačnicama sigurno su oko polovine Srbi", rekao je Odalović.

Prema njegovim riječima, od Hrvatske se traži i nastavak iskopavanjana na 36 lokacija koje su radne grupe dvije države zajednički utvrdile.

Odalović je rekao i da vladina Komisija aktivno sarađuje sa porodicama nestalih i ubijenih, da raspolaže podacima iz raznih arhiva i da je na spiskovima ukupno 1.610 imena.

On je podsjetio i da je jedan od zahtjeva da svi koji su počinili zločine budu procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana