Учесници опозиционог протеста "Србија против насиља" шести пут пред Скупштином

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Шести протест "Србија против насиља" почео је испред Дома Народне скупштине око 18.30 сати, са истим захтјевима, као и претходних седмица, али ће фокус данас, како су најавили организатори, бити на образовању због саопштеног плана о завршетку школске године.

Саобраћај је блокиран испред Скупштине, на тргу Николе Пашића, као и испред Главне поште у Таковској. 

Испред Скупштине обратиће се познате личности, али и наставници и професори, послије чега ће кренути у протестну шетњу Булеваром краља Александра до Правног факултета, потом Београдском улицом до Славије, па Немањином до зграде Владе. 

Одавде ће наставити до Министарства просвјете, гдје ће оставити поруке просвјетара, родитеља и ученика, а потом направити прстен око зграде Владе гдје ће такође остављати поруке.

На протест су дошли посланик Зелено-левог клуба Радомир Лазовић, предсједник Народне странке Вук Јеремић, потпредсједници Странке слободе и правде Борко Стефановић и Мариника Тепић, предсједник Демократске странке Зоран Лутовац, посланик ДС-а Срђан Миливојевић, лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, предсједник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, копредсједник странке Заједно Биљана Стојковић, као и лидер покрета Срце Здравко Понош, посланик коалиције Заједно -Морамо Ђорђе Павићевић, предсједник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, хрватски новинар Домагој Маргетић. 

Народни посланик Александар Оленик позвао је јуче, са трга Мајдан у Кијеву, грађане на протест "Србија против насиља". Трг Мајдан познат је по томе што је на њему почела револуција која је завршена сукобима и смјеном власти у Украјини.

Захтјеви протеста су смена чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс. 

Такође, траже смјену руководства РТС-а, захтјевају и одузимање националне фреквенције ТВ Пинк и ТВ Хепи због, наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтјевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја 2023.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана