Učesnici opozicionog protesta "Srbija protiv nasilja" šesti put pred Skupštinom

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Šesti protest "Srbija protiv nasilja" počeo je ispred Doma Narodne skupštine oko 18.30 sati, sa istim zahtjevima, kao i prethodnih sedmica, ali će fokus danas, kako su najavili organizatori, biti na obrazovanju zbog saopštenog plana o završetku školske godine.

Saobraćaj je blokiran ispred Skupštine, na trgu Nikole Pašića, kao i ispred Glavne pošte u Takovskoj. 

Ispred Skupštine obratiće se poznate ličnosti, ali i nastavnici i profesori, poslije čega će krenuti u protestnu šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom ulicom do Slavije, pa Nemanjinom do zgrade Vlade. 

Odavde će nastaviti do Ministarstva prosvjete, gdje će ostaviti poruke prosvjetara, roditelja i učenika, a potom napraviti prsten oko zgrade Vlade gdje će takođe ostavljati poruke.

Na protest su došli poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsjednici Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS-a Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsjednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, kopredsjednik stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i lider pokreta Srce Zdravko Ponoš, poslanik koalicije Zajedno -Moramo Đorđe Pavićević, predsjednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, hrvatski novinar Domagoj Margetić. 

Narodni poslanik Aleksandar Olenik pozvao je juče, sa trga Majdan u Kijevu, građane na protest "Srbija protiv nasilja". Trg Majdan poznat je po tome što je na njemu počela revolucija koja je završena sukobima i smjenom vlasti u Ukrajini.

Zahtjevi protesta su smena članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks. 

Takođe, traže smjenu rukovodstva RTS-a, zahtjevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja 2023.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana