Ученик основне школе насрнуо на наставницу: Реаговала полиција

ГС
Ученик основне школе насрнуо на наставницу: Реаговала полиција

ВРБАС - У Основној школи “Братство и јединство” у Куцури код Врбаса ученик је напао наставницу ликовног на часу, прво вербално, а потом и физички.

Насиље се догодило 31. јануара, а степен повреда које је наставница задобила, за сада, није познат. Случај је одмах пријављен директору школе, а потом је по процедури обавијештена и полиција која је изашла на лице мјеста. 

Након разговора са родитељима и са управом школе, полиција је обавијестила тужилаштво и Центар за социјални рад који су преузели случај.

Ученик је и раније био проблематичан, а детаљи како је дошло до самог напада на наставницу нису познати, пише Телеграф. Малољетници нису кривично одговорни, а какве би посљедице по ученика могле бити у самој школи и на који начин ће бити санкционисан, још није познато.

Ученици из Трстеника враћени у школу

Јавност је посебно шокирао случај насиља над наставницом у средњој техничкој школи у Трестенику. Ученици су избачени из школе, али се сада сазнало да су ипак враћени. То је објашњено тиме што се трећи ученик исписао раније из школе и није могао да се врати, а за другу двојицу је наставничко вијеће донијело одлуку о искључењу, али је оно пала у воду јер није поштована комплетна процедура у поступку.

Након инцидента у Трстенику Министарство просвјете формирало је Радну групу за превенцију насиља у школама, која је дефинисала десет кључних мјера против насиља у школама како би се боље заштитили ученици, али и наставници у школама.

Министар просвјете Бранко Ружић истакао је тада да је план да се ради на повећању броја стручних сарадника у школама, утврђивање одговорности родитеља и увећање новчане казне, као и да бројчана оцјена из владања улази у просјек, те да негативна оцјена из владања утиче на понављање разреда, (улази у три недовољне оцјене).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана