Učenik osnovne škole nasrnuo na nastavnicu: Reagovala policija

GS
Učenik osnovne škole nasrnuo na nastavnicu: Reagovala policija

VRBAS - U Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” u Kucuri kod Vrbasa učenik je napao nastavnicu likovnog na času, prvo verbalno, a potom i fizički.

Nasilje se dogodilo 31. januara, a stepen povreda koje je nastavnica zadobila, za sada, nije poznat. Slučaj je odmah prijavljen direktoru škole, a potom je po proceduri obaviještena i policija koja je izašla na lice mjesta. 

Nakon razgovora sa roditeljima i sa upravom škole, policija je obavijestila tužilaštvo i Centar za socijalni rad koji su preuzeli slučaj.

Učenik je i ranije bio problematičan, a detalji kako je došlo do samog napada na nastavnicu nisu poznati, piše Telegraf. Maloljetnici nisu krivično odgovorni, a kakve bi posljedice po učenika mogle biti u samoj školi i na koji način će biti sankcionisan, još nije poznato.

Učenici iz Trstenika vraćeni u školu

Javnost je posebno šokirao slučaj nasilja nad nastavnicom u srednjoj tehničkoj školi u Tresteniku. Učenici su izbačeni iz škole, ali se sada saznalo da su ipak vraćeni. To je objašnjeno time što se treći učenik ispisao ranije iz škole i nije mogao da se vrati, a za drugu dvojicu je nastavničko vijeće donijelo odluku o isključenju, ali je ono pala u vodu jer nije poštovana kompletna procedura u postupku.

Nakon incidenta u Trsteniku Ministarstvo prosvjete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama, koja je definisala deset ključnih mjera protiv nasilja u školama kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

Ministar prosvjete Branko Ružić istakao je tada da je plan da se radi na povećanju broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocjena iz vladanja ulazi u prosjek, te da negativna ocjena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocjene).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana