У току служба за Матеја Периша, очекује се долазак Порфирија

Tanjug
Foto: Novosti

БЕОГРАД - У цркви Светог Антуна у Београду у току је света служба за настрадалог Сплићанина Матеја Периша коју служи београдски надбискуп Станислав Хочевар, а очекује се долазак патријарха СПЦ Порфирија.

Отац Матеја Периша, Ненад, у обраћању прије службе, испред Цркве Светог Антуна, захвалио је Београђанима на подршци коју су му пружили.

''Желио бих да се захвалим Београду на срцу који ми је дао и без обзира што је Матеј завршио овдје, то срце ми је јако помогло да кроз ових 139 дана осјетим људску љубав, бригу, саосјећање и све оно што је човјеку у таквим тренуцима неопходно'', рекао је Периш.

Захвалио је МУП-у Србије који је, како је рекао, направио огроман посао и истакао да је сваки контакт са њима прије свега био људски, а онда и врло професионалан.

''Онакав какав ми је требао да кроз све ово прођем, а да, ипак, сазнам све детаље истраге'', рекао је Периш и захвалио и МУП-у Хрватске и МУП-у БиХ.

Изразио је захвалност свим новинарима и њиховим редакцијама јер су, каже, знали да праве разлику између вијести и вијести које праве бол.

Периш је захвалио и патријарху Порфирију који ће, како је рекао, ускоро доћи у цркву Светог Антуна, као и свим православним вјерницима који су учествовали у молитвама.

Он је рекао да најављује нову страницу живота која ће бити проткана сјећањима из Београда, али да мисли да ће бити бољи човјек.

''Сад је готово, одлазим кући са сином'', рекао је Периш.

Присутнима се обратио и надбискуп Хочевар који је истакао да су жељели да се достојанствено опросте од Матеја Периша и да му је драго што су се Београђани придружили томе.

''Отац Ненад својом свестраном рефлексијом доприњео је да између Србије и Хрватске настану нови односи. У том нестанку видим позив да међу нама никада не нестане пријатељство, разумијевање и љубав'', рекао је Хочевар.

Он је додао да није случајно да је тијело Матеја Периша откривено 18.маја.

''То је дан када град Сплит слави свог мученика Феликса из времена Диоклецијана. Свеци су нам помогли'', поручио је Хочевар.

У цркву Светог Антуна стигао је и замјеник градоначелника Горан Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана