U toku služba za Mateja Periša, očekuje se dolazak Porfirija

Tanjug
Foto: Novosti

BEOGRAD - U crkvi Svetog Antuna u Beogradu u toku je sveta služba za nastradalog Splićanina Mateja Periša koju služi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, a očekuje se dolazak patrijarha SPC Porfirija.

Otac Mateja Periša, Nenad, u obraćanju prije službe, ispred Crkve Svetog Antuna, zahvalio je Beograđanima na podršci koju su mu pružili.

''Želio bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao i bez obzira što je Matej završio ovdje, to srce mi je jako pomoglo da kroz ovih 139 dana osjetim ljudsku ljubav, brigu, saosjećanje i sve ono što je čovjeku u takvim trenucima neophodno'', rekao je Periš.

Zahvalio je MUP-u Srbije koji je, kako je rekao, napravio ogroman posao i istakao da je svaki kontakt sa njima prije svega bio ljudski, a onda i vrlo profesionalan.

''Onakav kakav mi je trebao da kroz sve ovo prođem, a da, ipak, saznam sve detalje istrage'', rekao je Periš i zahvalio i MUP-u Hrvatske i MUP-u BiH.

Izrazio je zahvalnost svim novinarima i njihovim redakcijama jer su, kaže, znali da prave razliku između vijesti i vijesti koje prave bol.

Periš je zahvalio i patrijarhu Porfiriju koji će, kako je rekao, uskoro doći u crkvu Svetog Antuna, kao i svim pravoslavnim vjernicima koji su učestvovali u molitvama.

On je rekao da najavljuje novu stranicu života koja će biti protkana sjećanjima iz Beograda, ali da misli da će biti bolji čovjek.

''Sad je gotovo, odlazim kući sa sinom'', rekao je Periš.

Prisutnima se obratio i nadbiskup Hočevar koji je istakao da su željeli da se dostojanstveno oproste od Mateja Periša i da mu je drago što su se Beograđani pridružili tome.

''Otac Nenad svojom svestranom refleksijom doprinjeo je da između Srbije i Hrvatske nastanu novi odnosi. U tom nestanku vidim poziv da među nama nikada ne nestane prijateljstvo, razumijevanje i ljubav'', rekao je Hočevar.

On je dodao da nije slučajno da je tijelo Mateja Periša otkriveno 18.maja.

''To je dan kada grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Sveci su nam pomogli'', poručio je Hočevar.

U crkvu Svetog Antuna stigao je i zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana