У Србији усвојене измјене Закона о поријеклу имовине

Срна
У Србији усвојене измјене Закона о поријеклу имовине

БЕОГРАД - Скупштина Србије усвојила је вечерас измјене Закона о утврђивању поријекла имовине, чија примјена почиње од 12. марта ове године.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је држава тим законом добила ефикасан механизам којим ће моћи да за свакога утврди да ли се обогатио незаконито, а да ће се први на удару наћи они код којих је највећа несразмјера између законитих прихода и расхода.

Закон предвиђа да свако, ко не буде могао да докаже да је законито стекао имовину, остаје без три четвртине те вриједности. Закон предвиђа и одузимање имовине ако Суд утврди да је стечена кривичним дјелом.

По Закону, на удару ће се наћи они у које се посумња да за највише три године имају за 150.000 евра већу имовину од пријављених података.

Јединице Пореске управе утврђиваће увећање имовине физичких лица на основу података којима располаже и података које прикупи од других органа и организација, правних или физичких лица.

У оквиру Пореске управе формиран је Сектор за поријекло имовине, који ће се бавити тим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора, док је систематизацијом планирано да их буде 60.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана