U Srbiji usvojene izmjene Zakona o porijeklu imovine

Srna
U Srbiji usvojene izmjene Zakona o porijeklu imovine

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras izmjene Zakona o utvrđivanju porijekla imovine, čija primjena počinje od 12. marta ove godine.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je država tim zakonom dobila efikasan mehanizam kojim će moći da za svakoga utvrdi da li se obogatio nezakonito, a da će se prvi na udaru naći oni kod kojih je najveća nesrazmjera između zakonitih prihoda i rashoda.

Zakon predviđa da svako, ko ne bude mogao da dokaže da je zakonito stekao imovinu, ostaje bez tri četvrtine te vrijednosti. Zakon predviđa i oduzimanje imovine ako Sud utvrdi da je stečena krivičnim djelom.

Po Zakonu, na udaru će se naći oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju za 150.000 evra veću imovinu od prijavljenih podataka.

Jedinice Poreske uprave utvrđivaće uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica.

U okviru Poreske uprave formiran je Sektor za porijeklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora, dok je sistematizacijom planirano da ih bude 60.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana