У Србији откривено 18 случајева грознице Западног Нила

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД - У Србији је до 21. октобра регистровано 18 случајева грознице Западног Нила (ГЗН), показали су подаци Института за јавно здравље Батут.

Обољели су откривени у Сјевернобанатском (1), Средњебанатском (1), Јужнобанатском (2), Сремском (3), Београдском (4) и Јужнобачком округу (7).

У извјештају Института се наводи да је вирус пронађен код домаћих комараца( Culex pipens) у Београду, Новом Саду, Панчеву и Палићу, а има га и код дивљих птица у Јужном Банату и Јужној Бачкој.

Из Батута су објаснили да је грозница Западног Нила најзаступљенија када су активни комарци, у нашој земљи инфекција се типично преноси од јуна до половине новембра.

До средине октобра у земљама Европске уније откривена су 132 случаја заразе, највише у Грчкој и Италији, и девет смртних случајева који се могу повезати са овом болешћу. ГЗН је потенцијално тешко вирусно обољење, које се преноси убодом зараженог комарца и у 80 одсто случајева пролази без симптома. Један од 150 заражених може развити драматичну клиничку слику са грозницом, главобољом, укоченошћу, подрхтавања, комом и трајним неуролошким оштећењима. Вакцина против ове заразне болести као ни специфична терапија не постоје, а из Батута препоручују избјегавање доласка у контакт са инсектима као најбоље мјере заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана