U Srbiji otkriveno 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila

Tanjug
Foto: GS

BEOGRAD - U Srbiji je do 21. oktobra registrovano 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila (GZN), pokazali su podaci Instituta za javno zdravlje Batut.

Oboljeli su otkriveni u Sjevernobanatskom (1), Srednjebanatskom (1), Južnobanatskom (2), Sremskom (3), Beogradskom (4) i Južnobačkom okrugu (7).

U izvještaju Instituta se navodi da je virus pronađen kod domaćih komaraca( Culex pipens) u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Paliću, a ima ga i kod divljih ptica u Južnom Banatu i Južnoj Bačkoj.

Iz Batuta su objasnili da je groznica Zapadnog Nila najzastupljenija kada su aktivni komarci, u našoj zemlji infekcija se tipično prenosi od juna do polovine novembra.

Do sredine oktobra u zemljama Evropske unije otkrivena su 132 slučaja zaraze, najviše u Grčkoj i Italiji, i devet smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa ovom bolešću. GZN je potencijalno teško virusno oboljenje, koje se prenosi ubodom zaraženog komarca i u 80 odsto slučajeva prolazi bez simptoma. Jedan od 150 zaraženih može razviti dramatičnu kliničku sliku sa groznicom, glavoboljom, ukočenošću, podrhtavanja, komom i trajnim neurološkim oštećenjima. Vakcina protiv ove zarazne bolesti kao ni specifična terapija ne postoje, a iz Batuta preporučuju izbjegavanje dolaska u kontakt sa insektima kao najbolje mjere zaštite.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana