У Србији нема полицијских службеника из Кине

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је данас да нема сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији о чијем постојању извјештавају поједини медији, указавши да у Србији нису присутни полицијски службеници Кине.

”Сматрамо да овакви наводи и неосноване тврдње наносе штету односима две земље, као и сарадњи која је увек била високом нивоу. Апелујемо на медије да пре објаве текста, тачност информација провере са МУП-ом”, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а Србије подсјећају да је на основу Меморандума о разумијевању са Министарством јавне безбједности Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, шест кинеских полицијских службеника 2019. године мјесец дана било дио заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Напомињу да по основу Меморандума, они ни тада нису имали право употребе средстава принуде.

“Сходно одредбама Меморандума, задатак полицијских службеника Кине у заједничким патролама био је да помажу полицијским службеницима Србије у заштити јавног реда и безбедности и олакшају контакт својих сународника и организација са полицијом Србије, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље”, наводи се у саопштењу.

Указују да се значај оваквог вида сарадње између МУП-а Србије и Министарства јавне безвбједности Кине огледа у обостраној спремости да се промовишу све билатералне иницијативе, чији је циљ одржавање јавног реда и мира и обезбјеђивање сигурности грађана двије земље, у складу са концептом рада полиције у заједници.

Америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен објавила је информацију о присуству кинеске полиције у најмање 53 земље широм свијета, укључујући Србију, Хрватску и Румунију.

Позивајући се на невладину организацију Сејфгард дифендер, која прати стање људских права у Кини, Си-Ен-Ен је објавио да “у свијету постоји више од стотину кинеских полицијских станица које прате, малтретирају и понекад враћају у домовину кинеске држављане који живе у егзилу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана