U Srbiji nema policijskih službenika iz Kine

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izvještavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.

”Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dve zemlje, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou. Apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa MUP-om”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srbije podsjećaju da je na osnovu Memoranduma o razumijevanju sa Ministarstvom javne bezbjednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, šest kineskih policijskih službenika 2019. godine mjesec dana bilo dio zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

“Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da se značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezvbjednosti Kine ogleda u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje sigurnosti građana dvije zemlje, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici.

Američka televizijska mreža Si-En-En objavila je informaciju o prisustvu kineske policije u najmanje 53 zemlje širom svijeta, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Rumuniju.

Pozivajući se na nevladinu organizaciju Sejfgard difender, koja prati stanje ljudskih prava u Kini, Si-En-En je objavio da “u svijetu postoji više od stotinu kineskih policijskih stanica koje prate, maltretiraju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana