У самоизолацији у Грачаници 13 медицинских радника и 20 грађана

Срна
У самоизолацији у Грачаници 13 медицинских радника и 20 грађана

ГРАЧАНИЦА - У Грачаници је у самоизолацији 13 медицинских радника и двадесет грађана, рекао је Братислав Лазић, директор Клиничко-болничког центра (КБЦ) Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници.

Упркос првом позитивном случају вируса корона у селу Добротин код Липљана, Лазић је навео да је стабилна епидемиолшка ситација у централном дијелу Космета и свим српским срединама јужно од Ибра.

Лазић је објаснио да је у Грачаници у самоизолацији двадесет лица, чланова породице и лица са којима је обољела особа била у контакту, као и 13 запослених у болници у Лапљем селу гдје је обољела особа била смјештена два дана.

- Предузели смо све мере како би смо спречили евентуално ширење вируса - рекао је Лазић новинарима.

Уз мјере самоизолације, уз помоћ косовске полицијске службе, каже Лазић, успостављена је пуна контрола поштовања наложених мјера самоизолације.

Он је истакао да у КБЦ-у имају два респиратора, као и да је припремљен објекат у коме ће за дан-два, у складу са смјерницама Министарства здравља Србије, бити отворено ново одјељење Инфективне клинике.

- Молимо грађане да смање кретање, да пријаве лица која су дошла у села, да пријаве своја кретања у последњих месец дана, јер се плашимо да ће због одбијања сарадње сумњивих случајева доћи до ширења вируса корона - упозорио је Лазић.

Он је захвалио руководству општине Грачаница и косовској полицијској служби на пуној сарадњи и разумијевању степена угрожености становништва вирусом корона.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић замолио је грађане да остану код куће, те напоменуо да је извршена дезинфекција јавних објеката, као и да је припремљен план да у наредних неколико дана волонтери, којих је све више, обиђу свако српско домаћинство, посебно старачка, како би им допремили намирнице.

- Обишли смо 180 домаћинстава. Обезбедили смо донацију преко фирме „Елокос“ - пет тона брашна и по 400 литара сокова и млека, што ће бити подељено у наредних неколико дана - навео је Поповић, те додао да је снабдјевеност продавница животним намирницама на задовољавајућем нивоу.

Он је упозорио грађане да полиција у наредном периоду неће толерисати било какво нарушавање мјера које су наложили стручњаци и да ће свако лице које крши полицијски час бити процесуирано.

Лазић и Поповић су навели да нису у обавези да извјештаје о појави и активностима на спречавању ширења вируса корона подносе министарству здравља у Приштини, већ да их искључиво подносе Министарству здравља Србије.

Он је додао да је са косовским властима потигнут договор да се сви сумњиви случајеви пребацују у нишки Клинички центар и поручио грађанима да преко Кол центара контактирају медицинске екипе које су на располагању 24 часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана