U samoizolaciji u Gračanici 13 medicinskih radnika i 20 građana

Srna
U samoizolaciji u Gračanici 13 medicinskih radnika i 20 građana

GRAČANICA - U Gračanici je u samoizolaciji 13 medicinskih radnika i dvadeset građana, rekao je Bratislav Lazić, direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici.

Uprkos prvom pozitivnom slučaju virusa korona u selu Dobrotin kod Lipljana, Lazić je naveo da je stabilna epidemiolška sitacija u centralnom dijelu Kosmeta i svim srpskim sredinama južno od Ibra.

Lazić je objasnio da je u Gračanici u samoizolaciji dvadeset lica, članova porodice i lica sa kojima je oboljela osoba bila u kontaktu, kao i 13 zaposlenih u bolnici u Lapljem selu gdje je oboljela osoba bila smještena dva dana.

- Preduzeli smo sve mere kako bi smo sprečili eventualno širenje virusa - rekao je Lazić novinarima.

Uz mjere samoizolacije, uz pomoć kosovske policijske službe, kaže Lazić, uspostavljena je puna kontrola poštovanja naloženih mjera samoizolacije.

On je istakao da u KBC-u imaju dva respiratora, kao i da je pripremljen objekat u kome će za dan-dva, u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravlja Srbije, biti otvoreno novo odjeljenje Infektivne klinike.

- Molimo građane da smanje kretanje, da prijave lica koja su došla u sela, da prijave svoja kretanja u poslednjih mesec dana, jer se plašimo da će zbog odbijanja saradnje sumnjivih slučajeva doći do širenja virusa korona - upozorio je Lazić.

On je zahvalio rukovodstvu opštine Gračanica i kosovskoj policijskoj službi na punoj saradnji i razumijevanju stepena ugroženosti stanovništva virusom korona.

Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović zamolio je građane da ostanu kod kuće, te napomenuo da je izvršena dezinfekcija javnih objekata, kao i da je pripremljen plan da u narednih nekoliko dana volonteri, kojih je sve više, obiđu svako srpsko domaćinstvo, posebno staračka, kako bi im dopremili namirnice.

- Obišli smo 180 domaćinstava. Obezbedili smo donaciju preko firme „Elokos“ - pet tona brašna i po 400 litara sokova i mleka, što će biti podeljeno u narednih nekoliko dana - naveo je Popović, te dodao da je snabdjevenost prodavnica životnim namirnicama na zadovoljavajućem nivou.

On je upozorio građane da policija u narednom periodu neće tolerisati bilo kakvo narušavanje mjera koje su naložili stručnjaci i da će svako lice koje krši policijski čas biti procesuirano.

Lazić i Popović su naveli da nisu u obavezi da izvještaje o pojavi i aktivnostima na sprečavanju širenja virusa korona podnose ministarstvu zdravlja u Prištini, već da ih isključivo podnose Ministarstvu zdravlja Srbije.

On je dodao da je sa kosovskim vlastima potignut dogovor da se svi sumnjivi slučajevi prebacuju u niški Klinički centar i poručio građanima da preko Kol centara kontaktiraju medicinske ekipe koje su na raspolaganju 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana