У Руском дому изложба фотографија и скуп о НАТО агресији на СРЈ

СРНА
Foto: Срна

БЕОГРАД- У Руском дому у Београду отворена је изложба фотографија и одржана научна трибина поводом 25 година од НАТО агресије на СР Југославију.

На почетку су присутни минутом ћутања одали пошту жртвама терористичког напада у Москви.

Изложбу фотографија под називом "Зашто?" руске новинске агенције Тас и српског дневног листа "Вечерње новости" отворили су генерални директор Таса Андреј Кондрашов и главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић.

Отварању су присуствовали министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш, као и сентор Републике Српске и бивши директор БИА Александар Вулин.

Изложба се састоји из два дијела, односно радова српских фоторепортера за "Вечерње новости" из 1999. године који приказује догађаје на територији тадашње СР Југославије током трагичних 78 дана бомбардовања и фотографија репортера Таса из истог периода, али у Русији.

У објективу српских и руских фоторепортера су порушени објекти, политичари, југословенски војници, руски добровољци, људи који су изгубили домове и своје најмилије, спасиоци који су достављали хуманитарну помоћ и помагали настрадалима.

На фотографијама Таса приказани су масовни протести Руса против бомбардовања братског српског народа, напори тадашњег руског премијера Јевгенија Примакова да заустави агресију, рад руководиоца Министарства за ванредне ситуације Сергеја Шојгуа да се Југославији испоручи конвој са хуманитарном помоћи и друго.

Након изложбе, треба да услиједи научна трибина "НАТО агресија против Југославије: историјско сјећање и дугорочне посљедице", како се не би заборавиле невине жртве и ужас бомбардовања.

У њеном ради учествоваће истакнути руски политиколози, правници, научници, новинари из Русије, Србије и Канаде, који су разматрали питања историјског сјећања на бомбардовање и његов утицај на савремену српску политику.

Трибину организују Руски дом, Центар за медитеранска истраживања на руском националном истраживачком универзитету Висока школа за економију и Фондација за подршку јавној дипломатији "Александар Горчаков".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана