U Ruskom domu izložba fotografija i skup o NATO agresiji na SRJ

SRNA
Foto: Srna

BEOGRAD- U Ruskom domu u Beogradu otvorena je izložba fotografija i održana naučna tribina povodom 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na početku su prisutni minutom ćutanja odali poštu žrtvama terorističkog napada u Moskvi.

Izložbu fotografija pod nazivom "Zašto?" ruske novinske agencije Tas i srpskog dnevnog lista "Večernje novosti" otvorili su generalni direktor Tasa Andrej Kondrašov i glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić.

Otvaranju su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ, kao i sentor Republike Srpske i bivši direktor BIA Aleksandar Vulin.

Izložba se sastoji iz dva dijela, odnosno radova srpskih fotoreportera za "Večernje novosti" iz 1999. godine koji prikazuje događaje na teritoriji tadašnje SR Jugoslavije tokom tragičnih 78 dana bombardovanja i fotografija reportera Tasa iz istog perioda, ali u Rusiji.

U objektivu srpskih i ruskih fotoreportera su porušeni objekti, političari, jugoslovenski vojnici, ruski dobrovoljci, ljudi koji su izgubili domove i svoje najmilije, spasioci koji su dostavljali humanitarnu pomoć i pomagali nastradalima.

Na fotografijama Tasa prikazani su masovni protesti Rusa protiv bombardovanja bratskog srpskog naroda, napori tadašnjeg ruskog premijera Jevgenija Primakova da zaustavi agresiju, rad rukovodioca Ministarstva za vanredne situacije Sergeja Šojgua da se Jugoslaviji isporuči konvoj sa humanitarnom pomoći i drugo.

Nakon izložbe, treba da uslijedi naučna tribina "NATO agresija protiv Jugoslavije: istorijsko sjećanje i dugoročne posljedice", kako se ne bi zaboravile nevine žrtve i užas bombardovanja.

U njenom radi učestvovaće istaknuti ruski politikolozi, pravnici, naučnici, novinari iz Rusije, Srbije i Kanade, koji su razmatrali pitanja istorijskog sjećanja na bombardovanje i njegov uticaj na savremenu srpsku politiku.

Tribinu organizuju Ruski dom, Centar za mediteranska istraživanja na ruskom nacionalnom istraživačkom univerzitetu Visoka škola za ekonomiju i Fondacija za podršku javnoj diplomatiji "Aleksandar Gorčakov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana