У Приштини укинуте одлуке Хашима Тачија

Г.С.
У Приштини укинуте одлуке Хашима Тачија

Приштина - Вршилац дужности косовског предсjедника Вјоса Османи укинула је четири указа Хашима Тачија о именовању генералних конзула у Прагу, Љубљани, Скопљу и Тирани.

У образложењу одлуке којом су укинути укази о именовању конзула у главним градовима Чешке, Словеније и Северне Македоније се наводи да се генерални конзулати, по правилу, не отварају у истом граду у коме се налази амбасада.

“Поред тога, на основу информација које су нам достављене за те генералне конзуле, није било акта о прихватању од земље домаћина. У међувремену, у вези са случајем конзула у Тирани, в.д. предсједника Османи је одлучила да укине указ о именовању генералног конзула, у складу са приједлогом Министарства спољних послова, који претходни предсједник није узео у обзир”, саопштено је из њеног кабинета.

Дневник Коха диторе је претходних дана извјештавао о непоштовању процедура приликом избора једног броја амбасадора и генералних конзула, наводећи као најновији примјер именовање сина посланика Алијансе за будућност Косова (АБК) Хаџија Шаље, Фљакрона, на мјесто генералног конзула у Прагу.

Избор Шаље је у медијима повезан са гласом који је његов отац као посланик дао избору нове такозване Владе Косова на челу са Авдулахом Хотијем, а на захтјев предсједника Тачија и лидера АБК Рамуша Харадинаја, што је Шаља јавно објавио на седници када је изабрана нова Влада.

Хоти је изјавио раније данас како је за именовање Шаље сазнао из медија као и да није консултован у том поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана