U Prištini ukinute odluke Hašima Tačija

G.S.
U Prištini ukinute odluke Hašima Tačija

Priština - Vršilac dužnosti kosovskog predsjednika Vjosa Osmani ukinula je četiri ukaza Hašima Tačija o imenovanju generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

U obrazloženju odluke kojom su ukinuti ukazi o imenovanju konzula u glavnim gradovima Češke, Slovenije i Severne Makedonije se navodi da se generalni konzulati, po pravilu, ne otvaraju u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

“Pored toga, na osnovu informacija koje su nam dostavljene za te generalne konzule, nije bilo akta o prihvatanju od zemlje domaćina. U međuvremenu, u vezi sa slučajem konzula u Tirani, v.d. predsjednika Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa prijedlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsjednik nije uzeo u obzir”, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dnevnik Koha ditore je prethodnih dana izvještavao o nepoštovanju procedura prilikom izbora jednog broja ambasadora i generalnih konzula, navodeći kao najnoviji primjer imenovanje sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Hadžija Šalje, Fljakrona, na mjesto generalnog konzula u Pragu.

Izbor Šalje je u medijima povezan sa glasom koji je njegov otac kao poslanik dao izboru nove takozvane Vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, a na zahtjev predsjednika Tačija i lidera ABK Ramuša Haradinaja, što je Šalja javno objavio na sednici kada je izabrana nova Vlada.

Hoti je izjavio ranije danas kako je za imenovanje Šalje saznao iz medija kao i da nije konsultovan u tom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana