У Прилепцу код Ранилуга исписани графити са симболима тзв. ОВК

Танјуг
Foto: Косово онлајн

РАНИЛУГ - У Прилепцу у општини Ранилуг, родном мјесту кнеза Лазара, исписани су графити са симболима тзв. ОВК, а случај је пријављен полицији.

Непознате особе исписале су графите “УЧК”, “Косово је Албанија” и “Адем Јашари”, на мјесту које води ка спомен плочи кнезу Лазару, неколико пута ломљеној.

Градоначелник општине Ранилуг Владица Аритоновић рекао је за Косово онлајн да је случај пријављен полицији.

“Они су нас обавијестили да ће отворити случај и предузети мјере ради проналажења починилаца”, рекао је Аритоновић.

Прилепац је родно место српског кнеза Лазара Хребељановића, а Аритоновић каже да то мјесто Срби обилазе сваке године на Видовдан.

“Мјесто у ком је рођен кнез Лазар Срби посјећују сваке године на празник Видовдан 28. јуна, ту се налазила и плоча која је више пута ломљена па смо одлучили да је не постављамо, већ да је сваке године носимо на дан обиљежавања и поново враћамо како вандали не би скрнавили спомен обиљежје”, рекао је Аритоновић.

Из Канцеларије ззују да је јасно да то спомен мјесто има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те да овакво скрнављење од албанских екстремиста шаље јасну поруку вјерске и националне мржње и непоштовања српских светих мјеста.

Наглашено је да је поштовање вјерских објеката и мјеста знамења једног народа цивилизацијска тековина и предуслов толеранцији и мирном суживоту.

У мјешовитој општини Ранилуг живи више од 5.500 становника и до сада није било међуетничких инцидената, а међуљудски односи су добри, каже Аритоновић, који је уз осуду догађаја додао и да се нада да се овакве ствари у будућности неће понављати.

Из Канцеларије су подсјетили да се број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе терористичку ОВК интензивирао о чему су обавјештене све међународне организације које дјелују на терену, као и званичници у Бриселу.

Поручено је да је неопходно да све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбједност српског народа, појачају своје присуство, посебно у мјешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана