U Prilepcu kod Raniluga ispisani grafiti sa simbolima tzv. OVK

Tanjug
Foto: Kosovo onlajn

RANILUG - U Prilepcu u opštini Ranilug, rodnom mjestu kneza Lazara, ispisani su grafiti sa simbolima tzv. OVK, a slučaj je prijavljen policiji.

Nepoznate osobe ispisale su grafite “UČK”, “Kosovo je Albanija” i “Adem Jašari”, na mjestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, nekoliko puta lomljenoj.

Gradonačelnik opštine Ranilug Vladica Aritonović rekao je za Kosovo onlajn da je slučaj prijavljen policiji.

“Oni su nas obavijestili da će otvoriti slučaj i preduzeti mjere radi pronalaženja počinilaca”, rekao je Aritonović.

Prilepac je rodno mesto srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, a Aritonović kaže da to mjesto Srbi obilaze svake godine na Vidovdan.

“Mjesto u kom je rođen knez Lazar Srbi posjećuju svake godine na praznik Vidovdan 28. juna, tu se nalazila i ploča koja je više puta lomljena pa smo odlučili da je ne postavljamo, već da je svake godine nosimo na dan obilježavanja i ponovo vraćamo kako vandali ne bi skrnavili spomen obilježje”, rekao je Aritonović.

Iz Kancelarije zzuju da je jasno da to spomen mjesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te da ovakvo skrnavljenje od albanskih ekstremista šalje jasnu poruku vjerske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mjesta.

Naglašeno je da je poštovanje vjerskih objekata i mjesta znamenja jednog naroda civilizacijska tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu.

U mješovitoj opštini Ranilug živi više od 5.500 stanovnika i do sada nije bilo međuetničkih incidenata, a međuljudski odnosi su dobri, kaže Aritonović, koji je uz osudu događaja dodao i da se nada da se ovakve stvari u budućnosti neće ponavljati.

Iz Kancelarije su podsjetili da se broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave terorističku OVK intenzivirao o čemu su obavještene sve međunarodne organizacije koje djeluju na terenu, kao i zvaničnici u Briselu.

Poručeno je da je neophodno da sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbjednost srpskog naroda, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mješovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana