У Београду одржана Светосавска академија

Срна
У Београду одржана Светосавска академија

БЕОГРАД - Традиционална Светосавска академија "Благо Светог Саве" одржана је вечерас у београдској "Комбанк арени" у присуству званичника Србије, Његове светости патријарха српског Порфирија и владика Српске православне цркве, представника других вјерских заједница, Војске Србије и 34 добитника Светосавске награде, којима су признања додијељена данас.

Послије интонирања химне "Боже правде" у извођењу пјевачице Невене Божовић и Дјечијег хора РТС-а, званицама су се обратили Његова светост патријарх српски Порфирије, министар просвјете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић као домаћин академије, премијер Србије Ана Брнабић и предсједник Скупштине Ивица Дачић.

Говорећи о улози и значају Светог Саве, патријарх Порфирије је истакао да је први српски светитељ као јеванђеоски мудри човјек најприје утврдио Цркву у свом народу као живо огњиште вјере.

"Отуд је ово духовно неимарство Светог Саве по лепоти и вредности узвишеније и лепше од сваког другог градитељства, јер је светитељ, попут апостола, обликовао срца свог народа овом спасоносном вером, која их горе помера", рекао је патријарх.

Према његовим ријечима, Свети Сава је на вјери градио унутар свог народа, али и мостове ка другима.

"Кроз историју човечанства, царства су долазила и пролазила, али је само светосавска Христова Црква за све то време достојанствено и одважно сведочила своје следовање непоткупљивим идеалима неба, остајући при том у свим земаљским голготама уз род Немањин и Савин, неуморно га тешећи и крепећи да изврши и сачека зору сопственог васкрсења", нагласио је патријарх Порфирије.

Указујући на бројна искушења савременог свијета, патријарх је поручио да нас Свети Сава подсјећа да се старамо о својим ближњима да се не би изгубили у самоћи и утопили у смртоносном мору егоизма.

Министар Ружић је рекао да је Свети Сава, полажући светосавље у темеље српске државности и духовности, поставио главне орјентире кретању српског народа кроз историјска искушења.

"То нас је учинило спремнијим за суочавање са свим искушењима која су настојала да сломе слободарске тежње српског народа и његово чврсто опредељење да остане свој на своме. Оставштина Светог Саве била је сидро српског народа и његов светионик ка слободи“, нагласио је Ружић.

Брнабићева је оцијенила да је одлуком Растка Немањића да се замонаши српска историја добила не само свог највећег духовника и највећег свеца, већ и најсјајнији примјер како се бира између пуке моћи и власти и онога што се зове уздизање читавог народа.

"Светитељ кога данас славимо изабрао је не да влада и управља законима и државом коју је стварао његов отац, него да народ те државе учи, да му донесе знање, да га научи вредностима и да му уцрта пут којим и данас идемо", рекла је Брнабићева.

Дачић је оцијенио да у српској историји нећемо наћи личност која ће оставити тако велико дјело као што је Свети Сава, чији је печат највећи и најдуговјечнији у народном сјећању.

"Зато га славимо и данас, као што ће га памтити у вијековима пред нама. Свети Сава нам је оставио животно упутство како да поступимо најбоље када је најтеже. Он нам је у наслеђе оставио своју мудрост, која је темељ нашег идентитета и државе", поручио је Дачић.

На Светосавској академији је приказан и документарни филм о животу и дјелу Светог Саве, а изведен је и богат културно-умјетнички програм посвећен првом српском светитељу и утемељивачу српске Цркве и државе.

Школску славу вршњацима су у видео-порукама честитала и талентована и успјешна дјеца из Србије, са Косова и Метохије и из Републике Српске, међу којима је и Биљана Чекић, која је глумила главну улогу у филму "Дара из Јасеновца“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана