U Beogradu održana Svetosavska akademija

Srna
U Beogradu održana Svetosavska akademija

BEOGRAD - Tradicionalna Svetosavska akademija "Blago Svetog Save" održana je večeras u beogradskoj "Kombank areni" u prisustvu zvaničnika Srbije, Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i vladika Srpske pravoslavne crkve, predstavnika drugih vjerskih zajednica, Vojske Srbije i 34 dobitnika Svetosavske nagrade, kojima su priznanja dodijeljena danas.

Poslije intoniranja himne "Bože pravde" u izvođenju pjevačice Nevene Božović i Dječijeg hora RTS-a, zvanicama su se obratili Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kao domaćin akademije, premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Ivica Dačić.

Govoreći o ulozi i značaju Svetog Save, patrijarh Porfirije je istakao da je prvi srpski svetitelj kao jevanđeoski mudri čovjek najprije utvrdio Crkvu u svom narodu kao živo ognjište vjere.

"Otud je ovo duhovno neimarstvo Svetog Save po lepoti i vrednosti uzvišenije i lepše od svakog drugog graditeljstva, jer je svetitelj, poput apostola, oblikovao srca svog naroda ovom spasonosnom verom, koja ih gore pomera", rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je na vjeri gradio unutar svog naroda, ali i mostove ka drugima.

"Kroz istoriju čovečanstva, carstva su dolazila i prolazila, ali je samo svetosavska Hristova Crkva za sve to vreme dostojanstveno i odvažno svedočila svoje sledovanje nepotkupljivim idealima neba, ostajući pri tom u svim zemaljskim golgotama uz rod Nemanjin i Savin, neumorno ga tešeći i krepeći da izvrši i sačeka zoru sopstvenog vaskrsenja", naglasio je patrijarh Porfirije.

Ukazujući na brojna iskušenja savremenog svijeta, patrijarh je poručio da nas Sveti Sava podsjeća da se staramo o svojim bližnjima da se ne bi izgubili u samoći i utopili u smrtonosnom moru egoizma.

Ministar Ružić je rekao da je Sveti Sava, polažući svetosavlje u temelje srpske državnosti i duhovnosti, postavio glavne orjentire kretanju srpskog naroda kroz istorijska iskušenja.

"To nas je učinilo spremnijim za suočavanje sa svim iskušenjima koja su nastojala da slome slobodarske težnje srpskog naroda i njegovo čvrsto opredeljenje da ostane svoj na svome. Ostavština Svetog Save bila je sidro srpskog naroda i njegov svetionik ka slobodi“, naglasio je Ružić.

Brnabićeva je ocijenila da je odlukom Rastka Nemanjića da se zamonaši srpska istorija dobila ne samo svog najvećeg duhovnika i najvećeg sveca, već i najsjajniji primjer kako se bira između puke moći i vlasti i onoga što se zove uzdizanje čitavog naroda.

"Svetitelj koga danas slavimo izabrao je ne da vlada i upravlja zakonima i državom koju je stvarao njegov otac, nego da narod te države uči, da mu donese znanje, da ga nauči vrednostima i da mu ucrta put kojim i danas idemo", rekla je Brnabićeva.

Dačić je ocijenio da u srpskoj istoriji nećemo naći ličnost koja će ostaviti tako veliko djelo kao što je Sveti Sava, čiji je pečat najveći i najdugovječniji u narodnom sjećanju.

"Zato ga slavimo i danas, kao što će ga pamtiti u vijekovima pred nama. Sveti Sava nam je ostavio životno uputstvo kako da postupimo najbolje kada je najteže. On nam je u nasleđe ostavio svoju mudrost, koja je temelj našeg identiteta i države", poručio je Dačić.

Na Svetosavskoj akademiji je prikazan i dokumentarni film o životu i djelu Svetog Save, a izveden je i bogat kulturno-umjetnički program posvećen prvom srpskom svetitelju i utemeljivaču srpske Crkve i države.

Školsku slavu vršnjacima su u video-porukama čestitala i talentovana i uspješna djeca iz Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske, među kojima je i Biljana Čekić, koja je glumila glavnu ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana